„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Német kereszt

A német kereszt (Deutsches Kreuz) 1941. szeptember 28-án Adolf Hitler által alakult meg és magasabb kitüntetés volt mint a vaskereszt első osztálya, de alacsonyabb rangú mint a vaskereszt lovagkeresztje. Két osztálya létezett, arany és ezüst, melyeket a horogkereszt körül futó koszorú színe jelzett. Csak 11 feljegyzett esetről tudunk amikor mind a két fokozatot birtokolta a katona. Azon német katonák kaphatták akik nagyfokú bátorságot tanúsítottak.
 
va2
A német kereszt arany változata, adományozási dobozában
 
 
c1
A német kereszt arany változatának felépítése
 

Kiadott darabszámok:

A német kereszt arany fokozata:  24204 db

A német kereszt ezüst fokozata: 1115 db 

Létezett ruhára varrható (frontviseletre alkalmas) kiadása, mely szintén arany és ezüst változatban került kiadásra.

za1
1
  A német kereszt egyenruhára varrható változatának arany és ezüst fokozata
 
     Írta: Hansen 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább