„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Háborús érdemkereszt

A háborús érdemkereszt (kvk, Kriegsverdienstkreuz) mint kitüntetés, 1939. október 18-án alakult meg. Két osztálya létezett az első és a másodosztály és mind a két osztálynak volt kardokkal ékített és kardok nélküli változata.  A másodosztályt szalagon viselték, az első osztály pedig tűs kivitelben került kiadásra.

kq_frontswords_front

A háborús érdemkereszt másodosztálya kardokkal, és az első osztály kardokkal ékített változata

A kardokkal díszített változatot a katonai személyzet azon tagjai kaphatták akik bátor viselkedést tanúsítottak, de nem közvetlenül a frontvonalban és a vaskereszt megszerzésének kritériumait még nem érték el.

A kardok nélküli változatot, a katonai személyzet vagy a civilek azon tagjai akik távol a fronttól, nem katonai szolgálatot, de a katonaság megsegítéséért tett érdemeik miatt kaphatták. Ilyenek lehettek az egészségügyi vagy adminisztratív munkák.

A másodosztály

Kiadott darabszámok:

A háborús érdemkereszt másodosztálya kardokkal: 6134950 db

A háborús érdemkereszt másodosztálya kardok nélkül: 15915673 db

Adományozási tasakban, adományozási okirattal adták át.

img_1349
Háborús érdemkereszt másodosztály kardok nélkül, adományozási okirattal

Az első osztály

Kiadott darabszámok:

Háborús érdemkereszt első osztálya kardokkal:  483603 db

Háborús érdemkereszt első osztálya kardok nélkül: 91239 db

Adományozási dobozban, adományozási okirattal adták át.

case_open

A háborús érdemkereszt első osztálya kardokkal, adományozási dobozában

Létezett kifejezetten civilek számára létrehozott változat is a háborús érdemekért medál (Kriegsverdienstmedaille).

30269698023628
A háborús érdemekért medál front és hátoldala
 
 
Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább