„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sebesülési jelvény

A németeknél az első világháború vége óta jutalmazták a sebesült katonákat sebesülési jelvénnyel. Ekkor is 3 verzióban adták ki: fekete, ezüst, arany. Ennek kiadása folytatódott a kondor légióval, ahol a német katonák harcoltak a spanyol polgárháborúban (1936-1939).
 
541px-vwa_schwarz_wk1
Első világháborús fekete sebesülési jelvény

A második világháború folyamán szintén 3 változatban adták ki: fekete, ezüst, arany. A fekete típust 1 vagy két sebesülés elszenvedése után kaphatták meg, egy darabból préselték, félig matt vagy teljesen matt fekete színre volt festve és adományozási tasakban, adományozási okirattal adták át.

1
 2

  Második világháborús fekete sebesülési jelvény

Az ezüst típust három vagy négy sebesülés után,  kéz, láb, szem elvesztése, agyi vagy arci károsodás esetén kaphatták.  Cinezett jelvény volt, melynek hátoldala a fekete változattól eltérően sima felülettel rendelkezett, adományozási dobozban adták át.

3
 4

Második világháborús sebesülési jelvény ezüst fokozata

Az arany fokozatot öt vagy több sérülés elszenvedése után vagy teljes vakság illetve mozgásképtelenség esetén adományozták. Az ezüst változattal megegyező módon sima hátoldallal rendelkezett. A háború utolsó évében amikor a nemesfémekre nagy szüksége volt a hadiiparnak, több esetben fekete sebesülésit festettek át, ezüst vagy arany színre az adományozás előtt.

5
 6
  Második világháborús sebesülési arany fokozata

A sebesülési jelvény mindhárom típusát a zubbony bal felső zsebén hordták.

7
Német katona sebesülési jelvénnyel 

A sebesülési jelvénynek létezett egy különleges kiadása, melyet az 1944 július 20-án Hitler ellen Farkasodúban történt bomba merényletben megsebesültek kaphatták, az egyik legritkábban előforduló kitüntetés.

 assmann1 
A sebesülési jelvény 1944 július 20-án kiadott különleges változata
 
A képek a www.wehrmacht-awards.com oldalról származnak.

Írta: Hansen 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább