„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vaskereszt

A vaskeresztet, mint kitüntetést 1813-ban alapította III. Frigyes porosz király a Napóleon elleni felszabadító háborúban küzdő katonák számára. 1870-es porosz-francia háborúban is adományozták az arra jogosult katonáknak. Az első világháborúban 1914. augusztus 5-én II. Vilmos császár ismét lehetővé tette a Vaskereszt kiadását  melynek ekkor 3 fajtáját különböztettük meg:
 • a vaskereszt másodosztálya
 • a vaskereszt első osztálya
 • a vaskereszt nagykeresztje

A vaskereszt első és másodosztálya

Az első világháborúban kb 3,5 millió darab másodosztályú vaskeresztet adtak ki és kb 145000 darab első osztályt. Adolf Hitlert az első világháború folyamán első osztályú vaskereszttel tüntették ki mely igen ritka volt a fronton szolgáló katonák között.  A kitüntetés az első világháború után egészen a második világháború elejéig nem volt használatban, ahol a fronton és a harcterek közelében mutatott bátor viselkedésért kaphatták a katonák. Az első világháborús kiadáshoz képest változott a kereszt frontján található dátum (1939), felkerült rá a szvasztika, megváltozott a szalag színe és a hátoldalon megjelent az 1813-as első kiadás évének jelzése (csak a másodosztálynál, az első osztály hátoldala sima volt).

ribbon19
Első világháborús vaskereszt szalagja 
ribbon56
Második világháborús vaskereszt szalagja 


1939-től elterjedtebb változatait két osztályban adták ki:

 • a vaskereszt másodosztálya
 • a vaskereszt első osztálya

A másodosztályt három különböző módon viselték:

 • a zubbony második gomblyukában
 • nem harctéri öltözetben, önállóan
 • hétköznapi egyenruhában csak a kitüntetés szalagja volt látható a zubbony második gomblyukában
early
Korai típusú adományozási okirat, vaskereszt másodosztályhoz 
late
Későbbi típusú adományozási okirat vaskereszt első osztályhoz 
 

Az első osztályt nem szalagon hanem feltűzős változatban adták ki, adományozási okirattal, adományozási dobozban és csak a másodosztály birtokában szerezhette meg a katona az első osztályú változatot. Az másodosztályt adományozási okirattal, adományozási tasakban osztották ki.

common_backs
A vaskereszt másodosztálya
l56screwo
A vaskereszt első osztályának csavaros tűs változata

 
A második világháború ideje alatt kb 5 millió másodosztály és kb 730000 darab első osztályú vaskeresztet adtak ki. Mint a számok is mutatják meglehetősen ritka esetben kaptak nők vaskeresztet: mindösszesen két nő kapta meg a második világháború ideje alatt.

A vaskereszt felépítése

A vaskereszt 3 részből áll két ezüst keret tart össze egy feketére festett vasmagot, vagy valamilyen nem korrodálódó leggyakrabban rézötvözet magot. A korai Schinkel típusú vaskeresztek egy része egy darabból préselt. A haditengerészeti példányok magja nem mágnesezhető rézötvözet, a vasmagot a tengeri levegő és a sós víz rövid úton elkorrodálta volna.

A vaskereszt lovagkeresztje

A harctéren tanúsított hősiességért és sikeres hadvezetésért adományozták, öt fokozatban:

 • Lovagkereszt
 • Lovagkereszt tölgyfalombokkal
 • Lovagkereszt tölgyfalombokkal és kardokkal
 • Lovagkereszt tölgyfalombokkal, kardokkal és gyémántokkal
 • Lovagkereszt arany tölgyfalombokkal, kardokkal és gyémántokkal
10487037
A vaskereszt lovagkeresztje, tölgyfalevelekkel, kardokkal és gyémántokkal

Összesen 7313 darab lovagkeresztet adtak ki. Ezek közül 883 volt tölgylombokkal ékesített, 160 tölgylombokkal és kardokkal, és 27 tölgyfalombokkal, kardokkal és gyémántokkal. A legmagasabb rangú Lovagkeresztből egyetlen darabot adtak ki.

A vaskereszt nagykeresztje

A lovagkereszthez hasonlóan ezt is ingnyakban hordta tulajdonosa. Egy 57 mm széles szalagon viselték, melynek színei megegyeztek a lovagkereszt szalagjának színeivel. Egyetlen feljegyzett kiadott darabról tudunk amelyet Hermann Göring birodalmi marsallnak adományoztak a Benelux államok lerohanásáért és Franciaország ellen aratott győzelemért.

img_1235
Saját gyűjteményből
Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább