A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Romboló Jelvény

Németül: Zerstörer -Kriegsabzeichen

1940. június 4-én alapította a Kriegsmarine vezetője Raeder admirális.

Azért hozták létre, hogy motiválják a rombolókon szolgáló katonákat.

A jelvényt Paul Carsberg berlini gyártó tervezte. Oldalnézetben láthatunk rajta egy rombolót amint a habokat szeli. A hajó és a hullámok arany színűek. Maga a jelvény bronzból és cinkből készült, 54 mm magas és 45 mm széles. Létezett ruhára varrható változata is.

A jelvényt kék adományozási dobozban adták át, majd a háború előrehaladtával papír tasakban, minden esetben adományozási okirattal és a zsoldkönyve bevezetve kapta meg a kitüntetett. A tengerész egyenruha zubbonyrészének bal oldalán a vaskereszt (amennyiben ez is birtokolta a katona) alatt viselték.

Kb. 6000 darab került adományozásra a II. világháború alatt. A Narviki csatában részt vevők automatikusan megkapták egyébként az alábbiakkal lehetett kiérdemelni:

  • Legalább 12 hadműveletben való részvétel
  • 3 különböző ellenséges összecsapásban való részvétel
  • Különlegesen hősies tett végrehajtása
  • Ellenség által elsüllyesztett hajón való szolgálat
  • Ellenséges érintkezés alatt elszenvedett sebesülés
desscwo
A jelvény front
 
a
és hátoldala
 
Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább