„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Zyklon-B

A Zyklon–B egy cianidalapú rovarölő készítmény, amely kétes hírnevét annak köszönheti, hogy a II. világháború idején a nemzetiszocialista Németország által üzemeltetett koncentrációs táborokban az emberek meggyilkolására használt gázkamrákban alkalmazták. A Zyklon–B szemcséiből 26–28 Celsius-fokon a levegővel keveredve hidrogéncianid gáz szabadul fel, ami belélegezve viszonylag gyorsan halálos mérgezést okoz. Használata után egy idő elteltével lehetetlenné válik kimutatni a környezetből a jelenlétét.

A Zyklon–B-t 1933-ban a Nobel-díjas Fritz Haber zsidó származású német kémikus fejlesztette ki, aki fontos szerepet játszott az I. világháborúban a német gázfegyverek létrehozásában is. A Zyklon–B készítmény tulajdonképpen légmentesen leforrasztott fémdobozban tárolt, farostból, kovaföldből vagy más porózus anyagból készült korongokban, pasztillákban vagy pelletben elnyeletett hidrogén-cianid volt. Biztonsági okokból tartalmazott egy erős szagú, köhögésre ingerlő komponenset is, hogy a felhasználóját figyelmeztesse, ha a méreggel érintkezésbe került. 

giftgasauschwitzmuseum
Elhasznált Zyklon–B dobozok Auschwitzban

A szert először 1929-ben kezdték el használni az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a Mexikó felöl érkező bevándorlók ruháit ezzel fertőtlenítették.

Az eredetileg fertőtlenítő és rovarirtószert a Náci Németország kémiai fegyverként használta fel a lágerekbe zsúfolt emberek elpusztítására. A gázt egyaránt használták Auschwitz--Birkenau és a majdaneki táborokban is. Eredetileg a tífusz megelőzésére és tetvek ellen használták.

1941szeptember 3-án, Auschwitzban történt az első Ciklon B elgázosítás: 600 szovjet hadifogolyt és 250 lengyel beteg, legyengült embert öltek meg a Zyklon–B gáz által. A kísérlet 20 óráig tartott.

Forrás: Wikipédia

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább