„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

OKH

OKH (Oberkommando des Heeres): a német szárazföldi haderő (Heer) főparancsnoksága. A szovjet hadszíntéren az OKH és vezérkara, míg a többi hadszíntéren az OKW irányította a hadműveleteket. 1941. december 19-én Hitler leváltotta az OKH éléről von Brauchitsch vezértábornagyot, és a Heer főparancsnokságát ő maga vette át. (Ezzel Hitler tulajdonképpen a saját maga beosztottja lett, mivel egy személyben ő volt a Wehrmacht főparancsnoka is!) Éppen ezért az OKW és OKH között a II. világháború végéig állandó súrlódások, ellentétek, rivalizálások voltak, mivel nem tudták rendesen a három haderőnem tevékenységét egybehangolni.

Az OKH parancsnokai:

  • Werner Freiherr von Fritsch vezérezredes 1934. február 1-től

  • Walther von Brauchitsch vezértábornagy 1938. február 4-től

  • Adolf Hitler vezér és kancellár 1941. december 19-től

  • Wilhelm Keitel vezértábornagy 1945. április 30-tól

  • Az OKH vezérkari főnökei:

  • Franz Halder tüzérségi tábornok 1938. augusztus 27. – 1942. szeptember 24.

  • Kurt Zeitzler vezérezredes 1942. szeptember 24. – 1944. június 10.

  • Adolf Heusinger altábornagy 1944. június 10. – 1944. július 21.

  • Heinz Guderian vezérezredes 1944. július 21. – 1945. március 28.

  • Hans Krebs gyalogsági tábornok 1945. március 28-tól a háború végéig.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább