„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

OKL

Oberkommando der Luftwaffe. Német Légierő Főparancsnoksága. 1933. február 2-án von Hindenburg birodalmi elnök nevezte ki Hermann Göringet birodalmi repülésügyi kormánybiztossá. Majd 1933. május 15-én a Hadügyminisztériumból kivált a Légoltalmi Hivatal, ezzel megindult a rejtett légierő szervezése. 1935. február 26-án rendeletet adtak ki a birodalmi légierőről, ezzel megszületett a harmadik haderőnem. Végül 1935. március 1-én hivatalosan is megalakult a Luftwaffe. Göring rendelkezett a haditengerészeti légierővel és a légvédelmi tüzérséggel is.
 
A légierő főparancsnokai:
  • Hermann Göring 1935-1945. április 27.
  • Robert Ritter von Greim: 1945. április 27-től a háború végéig.

A légierő vezérkari főnökei:

  • Hans Jeschonnek tábornok 1939. február 1. – 1943. augusztus 19.
  • Günther Korten tábornok 1943. augusztus 25. – 1944. július 22.
  • Heinrich Kreipe tábornok 1944. augusztus 1. – 1944. október 28.
  • Karl Koller tábornok 1944. november 12-től a háború végéig.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább