„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hadosztály

Két vagy több ezredből álló szervezeti egység, amely a seregtesteket alkotta. Egy hadosztály kötelékében általában 10-18 000 ember és/vagy 150-200 harckocsi és egyéb harcjármű szolgált (a feltöltöttség mértékétől függően). A hadosztályok feladatukat, felszerelésüket és felépítésüket tekintve lehettek: gyaloghadosztályok, páncélos hadosztályok, páncélgránátos hadosztályok  és hegyivadász hadosztályok. Egy hadosztályhoz a harcoló alakulatokon kívül számos más kisebb egység tartozott, amelyek a hadosztály működésének hátterét biztosították. Ilyen volt például a hadosztály parancsnokság, amely a hadosztály irányításáért és a magasabb parancsnokság közötti összeköttetést biztosította. Ilyen nem kevésbé fontos egységek voltak még például a híradós, a hadtáp, egészségügyi, stb. alakulatok.  

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább