„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Cseka

(orosz Vszerosszijszkaja csrezvicsajnaja komisszija po borbe sz kontrrevoljucijej i szabotazsem = Oroszországi rendkívüli bizottság az ellenforradalom és szabotázs elleni harcra) Az 1917. októberi bolsevik hatalomátvétel után létrehozott szovjet politikai rendőrség, élén Feliksz Dzerzsinszkij állt. Később többször átszervezték. Neve 1922-től Állami Politikai Hivatal (GPU, vezetője Dzerzsinszkij halála után Jagoda), 1934-től Belbiztonsági Népbizottság (NKVD, vezetője 1936-tól Jezsov, majd 1938-tól Berija), 1941-től Állambiztonsági Népbizottság (NKGB, majd 1946-tól Állambiztonsági Minisztérium (MGB, amit Berija mint miniszter irányított. A szervezet a sztálini diktatúra legfontosabb elnyomó gépezete volt, amely széleskörű jogosítványokkal rendelkezett a rendszer valóságos és vélt ellenségeivel szemben (nyomozási jogkör, kiterjedt besúgóhálózat, saját börtönök és büntetőtáborok). Sztálin halála után KGB (Komityet Goszudarsztvennoj Bezopasznosztyi) néven szervezték újjá, ekkor az SZKP legszűkebb vezető testületének felügyelete alá került. A KGB belföldön és külföldön egyaránt fontos hírszerzői és információs feladatokat látott el, az 1970-es, 80-as években a világ egyik legnagyobb kémszervezetét és titkosrendőrségét működtette.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább