„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Bielski partizánok

Kép1

A Bielski brigád olyan zsidó partizánokból állt, akiknek sikerült megmenekülniük a haláltól és akik harcoltak a náci megszállók ellen. Az ellenálló csoport a mai Fehérorszország nyugati részén ténykedett (Nowogródek, Lida). Nevüket a lengyel Bielski fivérekről kapták (Tuvia, Alexander), akik az alakulat megalapítói voltak. Az ő irányításuk alatt 1 236 zsidó élte túl a háborút, valamint nevükhöz köthető néhány figyelemre méltó zsidó megmenekítése a Holokauszt elől. Kezdetben a csoportot a Bielski családtagjai alkották, akik két évig kényszerűltek az erdőben élni.

A család

A Bielski család gazdálkodással foglalkozott, néhány családtag molnárként kereste kenyerét Stankiewicze-ben (Nowogródekhez közel). A terület a II. világháború elött a Lengyel Köztársasághoz tartozott, de 1939-ben a Szovjetunió fennhatósága alá került a Molotov-Ribbentrop paktum függvényében.

Miután a német hadvezetés a Barbarossza-hadműveletben megszerezte Nowogródeket, a terület gettóvá vált, ahol nap mint nap öltek meg zsidók százait.

A partizánok

A német megszállás után a négy Bielski fivér (Tuvia, Alexander [vagy Zus]), Asael és Aron a közeli erdőbe menekültek miután az egész családjukat megölték 1941 augusztusában. Ők négyen valamint 13 szomszédjuk a gettóból képezték a partizán csoport központját 1942 tavaszán. Kezdetben, az alakulat körülbelül 40 embert számlált, de ez a szám gyorsan nőtt.

A vezető a legidősebb testvér Tuvia volt, aki 1927 és 1929 között szolgált a lengyel hadseregben. A tizedesi rangig sikerült eljutnia. Tuvia követeinek sikerült beszivárogni a nowogródeki gettóba, ahol új embereket toboroztak. Ekkor a Bielski partizánok a Naliboki erdőben telepedtek le. Nők, gyerekek és öregek százai leltek menedéket Naliboki erdejében, és Tuvia senkit nem küldött el. Az 1 236 ember 30-a volt mindössze harcoló férfi.

A partizánok általában bunkerekben vagy földalatti ovóhelyekben aludtak. Ezen felül néhány kiegészítő épületet építettek: konyhákat, malmokat, pékségeket és fürdőházakat, sürgősségi klinikákat ahol a sérülteket és betegeket látták el, valamint karanténokat, ahol azokat az embereket kezelték, akik olyan fertőző betegségekben szenvedtek mint például a tífusz. A Bielski partizánok maguk termelték meg élelmüket, javították meg eszközeiket. 125 munkás fáradhatatlanul dolgozott, javított fegyvereket, hogy ellássa a környéken tevékenykedő szovjet partizánokat. A táborban élő szabók a hadsereg számára ruhákat varrtak meg és foltoztak össze, cipészek varázsolták újjá a már régóta használatban lévő bakancsokat, ezenkívül ácsok, órásmesterek és tímárok is éltek a csoportban. Sajnos, kialakult egy különbség, ami ellen Tuvia sem tehetett semmit: a munkások különbséget tettek a partizánok és a szegény, menekülő zsidók között.

Tevékenységek

A Bielski partizánok nem egészen 150 fős egység voltak. Főleg a német megszállók és az önkéntes rendőrök ellen harcoltak, de olyan civileket is megöltek akik a zsidókkal szembe fordultak, vagy zsidókat öltek meg, ugyan akkor néha szabotázs akciókat is végrehajtottak. 1943-ban a német vezetés 100,000 márka jutalmat adott volna annak, aki tud valamit a Bielski fivérekről. Ennek hiányában általános tisztítást rendeztek a közeli erdőkben az összes partizán csapat ellen. A legtöbb partizán csoport nagy veszteségeket szenvedett el, de a Bielski partizánok szerencsésen eltudtak menekülni az erdő még jobban eldugott szegleteiben. Egyetlen egy civil sem halt meg ezalatt.

Más partizán csoportokhoz hasonlóan Tuvia és partizánjai is szívesen fosztogattak a közeli falvakban ételért. Egy alkalommal megöltek egy parasztot, aki nem akart Bielski-éknek ételt adni. A falvak lakói innentől kezdve nem szívesen adtak bármit is a zsidó harcosoknak.

A "zsidó ellenállókat" ugyan habozva, de Platon ezredes (Vasily Yefimovich Chernyshev) irányítása alatt hivatalosan is partizánok lettek. Sok parancsnok hívogatta Bielski embereit, hogy szolgáljanak az ő parancsnoksága alatt, de a zsidó harcosok nem engedtek a csábításnak.

Az alakulatot két csoportra vágták ketté. Az egyiket Zus vezette (Ordzhonikidze), a másikat pedig Tuvia vezette (Kalinin). A két osztag a szovjetek oldalán többször is részt vett lengyel és szovjet partizánok összecsapásaiban. Ilyen eset volt például a lengyel partizánok lefegyverzése 1943. december 1-én. Felmerül bennünk a kérdés, hogy a lengyelek mért harcoltak az oroszokkal. A válasz egyszerű: néhány lengyel partizánban még élt az emlék, mikor elfoglalták a szovjet egységek Lengyelország keleti felét, még mikor a németekkel élt a megnemtámadási egyezmény. Ami lényegesebb, hogy Tuvia és Zus partizánjainak elmondásai alapján nem kevesebb, mint 381 német katonát sikerült megölniük.

A partizán évek vége

1944 nyarán, mikor Nowógrodek szovjet kézre került, az 1 230 nő, öreg, gyerek és férfi 3 év után elhagyta az erdőt. Azonban a szovjetekkel való kapcsolatuk gyorsan megromlott. Az NKVD kihallgatta a Bielski fivéreket miután olyan híresztelések terjengtek, hogy Tuvia és fivérei hatalmas zsákmányra tettek szert, valamint "nem tettek eleget a szocialista ideológia fenntartásának érdekében". Asael-t besorozták, nem sokkal rá a königsbergi csatában esett el 1945-ben. A Bielski család többi tagja elmenekült, nyugatra emigráltak. Tuvia unokatestvérét, Yehuda Bielski-t, az NKVD kereste, mivel a háborút megelőzően lengyel tiszt volt. Tuviának köszönhetően sikerült Magyarországon keresztül Izraelbe szöknie.

Háború utáni évek

Tuvia visszatért Lengyelországba, majd 1945-ben a mai Izraelbe telepedett meg. Tuvia és Zus később New York-ba emigrált, ahol sikeres fuvarozó vállalatot alapítottak.

Tuvia 1987-ben halt meg, Har Hamenuchot-ban hősöknek kijáró temetésben részesült, végső nyughelye egy domboldalon található Jeruzsálemben. Feleségét, Lilkát 2001-ben temették mellé.

Kép2

Yehuda Bielski Izraelbe költözött, az Irgunban (Izraeli Nemzeti Hadseregben) harcolt tovább.

Az utolsó ma is élő Bielski fivér Aron, 1951-ben emigrált az Államokba. Nevét Aron Bell-re változtatta, jelenleg Floridában él. A mai napig nem vár el semmilyen jutalmat a tetteiért.

Kép4A Bielski fivérek(Aron, Zus, Tuvia)

Háborús vádak

A II. világháború után néhány partizánt (persze nem a Bielski fivéreket) olyan állítólagos vádak érték, hogy részt vettek a Naliboki erdő melletti mészárlásban, amiben 129 civilt öltek meg a szovjet partizánok. Az esetet a mai napig vitatják.

A Bielski partizánok története nagy hatással volt az írókra is. Nechama Tec 1993-ban írta meg az Ellenállók című könyvét, Peter Duffy pedig 2004-ben jelentette meg A Bielski testvérek nagy sikerű művét. 2009-ben jelent meg Gazeta Wyborcza Az igazság a Bielski testvérekről könyve, ami főleg a partizán csoport politikai mivoltát, valamint a lengyel és szovjet partizánok konfliktusába való beavatkozását vitatja. Allen Levine: A zsidó ellenállók hősies küzdelme a második világháborúban főleg Bielski-ék harcait írja le míg France Gulkowich és Murray Berger: Bátorsággal harcolunk: Emlékiratok és költemények a Holokauszt ellenállóitól című műben a Bielski család háború előtti életéről olvashatunk.

A 2009-ben megjelent Ellenállók című film aratta a legnagyobb sikert: 2 Oscar díjat is bezsebelt. Olyan nagy sikerű színészek szerepelnek benne, mint Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell és George MacKay.

Forrás

http://en.wikipedia.org/wiki/Bielski_partisans

Írta: Füstös András

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább