„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

„A tákolmányok” - Rögtönzött páncélvadászok a második világháborúban

Amikor először találtam ilyen „tákolmány" harckocsi-elhárítókat, kacagtam rajtuk, hiszen esetlennek, rosszul megmunkáltnak tűntek, talán a megnevezésből is. Azonban ezek a szükségmegoldások gyakran tűntek fel a világháború különböző hadszínterein.

A megnevezés viszont csalóka, mert nemcsak rögtönzések találhatók itt, hanem hiánypótló páncélvadászok is. Továbbá ezen cikkben csak a tengelyhatalmi harckocsi-elhárítók szerepelnek.

1. A Panzerjäger I

Panzerjäger I

Ez a harckocsi-elhárító a Panzer I alvázának és egy csehszlovák 47 mm-es páncéltörő löveg egybeépítéséből született. 202 példányt készítettek ilyen módon, valamint még néhányat a „ajtókopogtatónak" gúnyolt Pak 35/36 löveggel szereltek fel. Bizonyos példányok nagyobb kalibert kaptak: volt 50, illetve 75 mm-es ágyúval ellátott példány is, természetesen ezek nem voltak túlzottan gyakoriak.

A Panzerjäger különböző variánsai

Panzer I. A alváz

137 mm-es löveggel szerelt változat

Panzer I. B alváz

237 mm-es löveggel

347 mm-es löveggel, Alkett verzió

447 mm-es löveggel, Skoda verzió

550 mm-es löveggel

675 mm-es löveggel szerelt változat

2. A Marder-sorozat

Marder I

Amikor a németek 1941 végén rádöbbentek, hogy az szovjet páncélosok már jóval fejlettebbek, a legjobban bevált Pak 40/1-es löveget (és további különböző zsákmányolt lövegeket) a megszerzett francia és egyéb harckocsik, vontatók bázisára szerelték, így megkapván a Marder I-et.

A felhasznált alvázak:

 Lorraine 37L

775 mm Pak 40/1 auf Geschützwagen LRS (f)

Hotchkiss H-39

875 mm Pak 40 (Sf) auf Geschützwagen 39H(f)

FMC-36

975 mm Pak 40 (Sf) auf Geschützwagen FMC-36 (f)

Legnagyobb számban Lorraine alvázon készültek a Marder I-esek (közel százhetven példány), de a két további példán és még sokféle alvázon, legtöbbször francia és lengyel tankok bázisaira variáltak, ezért kismillió féle változat volt. 1942-től vetették be őket a keleti fronton.

Marder II

Az elavult Panzer II bázisára alapozott páncélvadász, melyet ezerkétszázas darabszámban szállítottak le a harcoló alakulatoknak. A gyengén páncélozott, de erőteljes lövegű páncélvadász kitűnhet a sorból, ám a „rögtönzött" Marder I-es sorozat pótlására érkező jármű magas, a célnak enyhén szólva nem éppen megfelelő felépítésével, valamint sokféle kinézetével mégis beleillik a sorba.

Különböző Marder II-esek:

10Panzer II F alvázon

11Panzer II D/E alvázon

12Panzer II F alvázon, de 50 mm-es löveggel

Marder III

1944-ig összesen 799 példányt gyártottak le a Marder sorozat utolsó tagjából. Ennek is többféle változata létezett, de csak két fő löveg volt: a zsákmányolt szovjet F-22-es tábori löveg (német jelzés szerinti Pak 36 (t), ezzel szerelték a Panzerjäger 38 (t)-t), valamint a Pak 40/3 (ezzel két variánst szereltek, az orrnehéz Marder III H-t, valamint a hátratolt küzdőterű Marder III M-et).

13Panzerjäger 38 (t) (Sd.Kfz. 139)

14Marder III H (Sd.Kfz. 138)

15Marder III M (Sd.Kfz. 138)

3. Egyéb német rögtönzések

Panzer IV alvázon

Ez a közepes harckocsi valóságos kimeríthetetlen kincsesbányája volt a német páncélvadászoknak. Ezen szükségmegoldások közül sok igen sikeres volt, vegyük például az Sd.Kfz. 164 „Nashorn" nehéz harckocsivadászt. Ez a jármű csak azért került bevetésre, mert nem volt jobb megoldás (saját szavaimmal élve: „... mindent a csatába hajigáltak, csak tudjon lőni..."). A Nashorn egyetlen erőssége a lövege volt, a rettenetes, 88 mm-es Pak 43, amely nagyon jó találati esélyt adott a legénységnek. Például Nashorn lőtte ki az egyetlen elpusztított Pershing harckocsit, de olyan Nashorn is akadt, amely kétezer méterről (!) egy lövésből elpusztított egy IS-2 szovjet nehézharckocsit.

16Panzerjäger auf GW III/IV Hornisse/Nashorn (Sd.Kfz. 164)

Lépjünk most egy kaliberrel feljebb. A 10,5 cm K gepanzerte Selbstfahrlafette IVa, közismert nevén a Dicker Max, aminek a tervezése már 1939-ben megkezdődött. Voltaképpen nem tekinthető rögtönzésnek, hasonlóan a 128 mm-es löveggel ellátott Sturer Emil-hez, de nagy magasságuk, gyenge páncélzatuk, túlterhelt alvázuk és nagy ritkaságuk miatt valahogy mégis ideillenek.

1710,5 cm K gepanzerte Selbstfahrlafette IVa

18Panzerselbstfahrlafette V Sturer Emil (Möritz)

Zsákmányolt járművek alvázai

Ezek a bázisok sokféle alapot teremtettek a németeknek. Csak felsorolásképpen:

37 mm Pak 35/36 auf Bren Gun Carrier (e)/Universal Carrier (e)/ Renault UE (f)

1937 mm Pak 35/36 auf Bren Gun Carrier (e)

Ezek a páncélvadászok az elfogott angol és francia lövészpáncélosokon alapultak.

47 mm Pak (t) auf Geschützwagen R35 (f)

2047 mm Pak (t) auf Geschützwagen R35 (f)

Ez a páncélvadász, melyből összesen 174 készült, még 1944-ben is harcolt Normandiában, bár az ágyúja gyenge volt, és nem is volt túlzottan gyors (19 km/h).

Leichte Waffenträger auf RSO

A Raupenschlepper RSO lánctalpas vontató alvázára épített páncélvadász nem volt gyakori, mindössze 60 darab készült el. Létezett azonban más változata is, 88 mm-es löveggel.

21Leichte Waffenträger auf RSO

 4. A „Magyar Marder"

1943-ban kiderült, hogy a Toldi harckocsik teljesen alkalmatlanok a harcra, ezért páncélvadásszá alakították őket. Ebből csak egy prototípus készült. Noha igen jó sebességet tudott elérni, és Pak 40/1-es típusú 75 mm-es lövege sem volt erőtlen, magassága és gyenge páncélzata miatt könnyű préda lett volna.

2275 mm Pak/Toldi

5. A román harckocsivadászok

Vanatorul de care R35

1944-ben a románok 33 egykori francia Renault R-35 harckocsit alakítottak át. 45 mm-es löveget kaptak, így páncélvadásznak számítottak.

23Vanatorul de Care R35

Vanatorul de care Maresal

Ez a páncélvadász csak prototípusokban készült el. Külsőleg hasolított a Hetzerre, de ez a T-60 szovjet könnyűpáncélos átalakított alvázára épült különböző lövegekkel.

24Vanatorul de care Maresal

Tacam T-60A

Ez a páncélvadász az elfogott T-60 harckocsik és az F-22 löveg összetársításából született. 34 darab készült el, ezek bevetésre kerültek két offenzívában is.

25Tacam T-60A

Tacam R-2

Románia 1939-ben R-2 néven rendszeresítette a 120-nál is több LT-35-öt. Ezekből 20-at 1943-44-ben átalakítottak, Zis-3-mas löveggel szerelték fel őket. A típus igencsak hasonlított némelyik Marder modifikációra.

26Tacam R-2

6. Japán páncélvadászok

Type 1 Ho-Ni

Az amerikai Shermanok feltűnése miatt az elavult Type 97 alvázán gyorsan előállítottak egy 75 mm-es löveggel ellátott páncélvadászt. Ez a szükségmegoldás három variánsban létezett, de ezek nem sokban különböztek, csak lövegben és a védőpajzsok méretében.

27Type 1 Ho-Ni I

28Type 1 Ho-Ni II

29Type 1 Ho-Ni III

Írta: Korondi Bence

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább