„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Somme-folyó menti csata, 1916. július-november

Mivel a verduni erődrendszernél vérszivattyú alakult ki - több ezer ember halt meg különösebb hadászati cél elérése nélkül – az Antant hadvezetése arra a döntésre jutott, hogy valahol ki kell erőszakolni egy áttörést, a további előrenyomulás céljából. Erre a Somme folyónál találtak megfelelő helyet. Itt bevetették az újonnan érkezett „tankokat”. Az Mk.I-eseket a géppuskafészkek felszámolására alkalmazták, ám még kiforratlan volt rendszere: könnyen meghibásodhatott, s páncélzata csak a lőfegyverek ellen nyújtott kellő védelmet.


A szembenálló felek

Németek: 600 000 ember várta az antant csapatok támadását, bonyolult lövészárok-és bunkerrendszerrel a hátuk mögött. Géppuskák hálózata, mély bunkerek. Ezek voltak a német védelem alapjai.

Antant csapatok: körülbelül 400 000 angol, és 200 000 francia katona várta az egyhetes tüzérségi előkészítés befejezését…

A csata

Egyhetes tüzérségi előkészítés vette kezdetét többezer könnyű, és nehéztarack közreműködésével. Amikor befejeződött az előkészítés, a francia, és angol katonák kiléptek az árkaikból, és az a 40 db Mk. I-es harckocsi is útjára indult. Az antant katonák azt észlelték, hogy a táj olyan, mintha – mai hasonlattal élve – a Holdon lennének. A tüzérségi tűz annyira megrongálta a németek első védelmi vonalát, hogy el is kellett hagyniuk azt. Ám a másodikkal már nem ez volt a helyzet: az antantcsapatokat erős géppuskatűz fogadta. A 40 tankból ekkorra már csak 20 volt bevethető állapotban, mivel meghibásodás áldozatai lettek… Ráadásul a légi fölény is a németek kezében volt. 500 gépük volt a térségben, s ezeket használták is. A tankokból 5 tért vissza a saját vonalaikhoz, az angol katonák közül több tízezer sebesült meg, és többezren meghaltak. Ám nem ez volt a helyzet a franciák oldalán: a második védelmi vonalat is áttörték egy kis résen, s elfoglaltak egy kis falut is. Ezen az oldalon teljes volt a siker.


Mérlegelve a csatát, egy helyen áttörték az antant csapatai a németek vonalait, s elfoglaltak egy kis falut. Az angolok viszont visszavonulásra lettek kényszerítve, s a sebesültek száma is riasztóan magas volt. Stratégiailag nem győztek, viszont pszichológiailag győztek, hiszen a katonáknál az áttöréssel növekedett a harci morál. Az 1916-os évben még nem sikerült visszaszorítani a németeket…

Írta: Körömi Bence

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább