„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

A masodikvh.hu oldalról

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy a többi II. világháborús portál mellett legyen egy olyan is, amelyen minél részletesebben foglalkozunk a világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. A világháború érdekes eseményeinek tárgyalása mellett kitérünk olyan hasznos harcászati eszközökre is, mint a kézifegyverek, harckocsik, repülők, hajók, páncélvadászok, stb. A folyamatosan bővülő személyek résznél több, mint 300 életrajz található meg, mint Churchill, Hitler, Roosevelt, Sztálin, stb.

Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen. Írásainkban igyekszünk a hozzáértők, de a témában kevésbé jártas olvasók érdeklődésére is számot tartó információkat közzé tenni. Középiskolai diákok, érettségi előtt állók számára készült összefoglalónk, a II. világháború története címmel, amely a háború legfontosabb eseményeiről ad áttekintést tömören, lényegretörően.

Portálunk politikailag pártatlan, világnézetileg semleges és semmilyen kirekesztő, vagy szélsőséges nézetnek nem ad helyet. Ezektől kategórikusan elhatárolódunk.

Reméljük honlapunk megnyeri tetszésedet, és máskor is visszatérsz! Véleményedet, észrevételeidet, ötleteidet várjuk a Fórumban, továbbá szívesen fogadjuk a világháborúval kapcsolatos, megosztani kívánt információidat és egyéb, oldalunkat érintő felvetéseidet a Kapcsolat menüpontban is.

Jó böngészést kívánunk!


A II. világháború röviden:

A második világháború az emberiség történetének legnagyobb fegyveres konfliktusa volt. Ázsiában 1937. június 7-én kezdődött és Japán kapitulációjával, 1945. szeptember 2-án ért véget. Európában 1939. szeptember 1-től (Lengyelország lerohanása) 1945. május 8-ig (Németország kapitulációja) tartott. Számos jelentős ütközet és hadművelet zajlott le ebben az időszakban (mint az angliai csata, a normandiai partraszállás a moszkvai csata, a sztálingrádi csata, Budapest ostroma, ardenneki offenziva, berlini csata, el alameini csata, Pearl Harbor, illetve a Midway-szigetek-i csata). A harcokban, melyek az európai, ázsiai és afrikai földrészen folytak, közel 70 nemzet vett részt. 57 millió civil és katona halálát okozták. A 2. világháború óriási lépést tett a haditechnika fejlődésében is. Olyan haditechnikai csodák készültek el, mint például a német Tigris és Párduc harckocsi, Messerschmitt vadászgép, MP-40 géppisztoly, a szovjet T-34-es páncélos, Mosin-Nagant ismétlőpuska, a magyar Toldi és Turán harckocsi, 39 M géppisztoly, a brit Spitfire vadászgép, az amerikai B-17-es bombázó, Sherman harckocsi, de említhetnénk még a kiváló japán Zero vadászgépet is. A szövetséges hatalmak győzelmével zárult háború (melynek kitöréséhez nagyban hozzájárult a közvetlenül az I. világháború után, a Versailles-környéki békék: Versailles-i béke; trianoni békeszerződés; Saint-Germaini béke; Sevres-i béke) nyomán kialakult új világpolitikai helyzet, megalapozta az azt követő, mintegy negyvenéves szembenállást, a hidegháborút.

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább