„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ujszászy István, vitéz

 

 

ujszszy_istvn(1894-1948?)

A Nagykőrösi születésű vezérőrnagy, 1942-1944 között az Államvédelmi Központ vezetője, a háborúból való kiugrás egyik kulcsfigurája volt. Ujszászy jómódú családban nevelkedett, és fiatalon a katonai pályát választotta. Rendkívül intelligens, magasan képzett tiszt volt, aki 1914-ben a Mödlingeni katonai akadémiát kiváló eredménnyel végezte el, és 5 nyelven beszélt folyékonyan. Az I. világháborúban 41 hónapot töltött tüzértisztként a fronton. A két világháború között többféle magas pozíciót töltött be, többek közt katonai attasé volt Párizsban, Varsóban, illetve a Honvédelmi Minisztériumban szolgált, a hírszerzési részlegen. A második világháború során, Horthy Miklós megbízza az újonnan alakult ÁVK vezetésével, és vezérőrnaggyá lépteti elő. E minőségében fő feladata, a katonai, és csendőri szervek munkájának összehangolása, irányítása volt. Ujszászy sosem hitt a teljes német győzelemben, és Kállay Miklós miniszterelnök őt bízta meg az esetleges kiugrás előkészületeivel. Magánéletében a kor ismert színésznőjével, Karády Katalinnal alakított ki bensőséges viszonyt, akivel el is jegyezték egymást.  A sikertelen kiugrási kísérlet után a németek letartóztatják, majd fogolytáborba hurcolják, ahonnan 1948-ban kerül vissza Magyarországra. Innentől élete rejtélyes, egyes hírek szerint az akkori szélsőbaloldali diktatúra tüntette el, más források szerint az öngyilkosságba kergették, előfordulhat, hogy a Szovjetunióba vitték és ott végezték ki? Halálának módja, pontos dátuma, és földi maradványainak helye máig ismeretlen.

Írta: Kakuk Attila (Atek72)

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább