Régi sebeket tép fel az atomtámadásra emlékeztető nemzeti park

Washington igyekszik hűteni a kedélyeket, s cáfolja, hogy a tervezett nemzeti történelmi park, a Manhattan Project a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák előtt tisztelegne.
 

Az Egyesült Államok japán nagykövete, John Roos levélben nyugtatgatta Hirosima polgármesterét, Kazumi Matsuit, mondván, a Manhattan Project csupán oktatási célokat szolgál és a világháborús eseményekről kíván megemlékezni. Roos Barack Obama amerikai elnöknek a Prágában 2009-ben elmondott nagy ívű beszédére emlékeztetett, amelyben a demokrata politikus atommentes világ képét festette fel.

A három részből (Oak Ridge, Hanford, Los Alamos) álló történelmi park részletei először 2011 augusztusában váltak ismertté. Cindy Kelly, az Atomic Heritage Foundation elnöke szerint a létesítmény az atombomba kifejlesztésének megértését segítené elő, mindezt kontextusba helyezve, megmutatva készítőinek erkölcsi és emberi oldalát is.

Az Egyesült Államok vezetése az atombombák bevetésével a háború elhúzódását és a szárazföldi invázióval járó rengeteg halottat szerette volna elkerülni. A Little Boy-ra elkeresztelt első bombát 1945. augusztus 6-án dobták le Hirosimára, ezt követte augusztus 9-én a Fat Boy, amellyel Nagaszakit kényszerítették térdre. Hirosima emberveszteségét 90 és 160 ezer közé teszik, míg Nagaszakiban 80 ezer fő halt meg.

Forrás: Múlt-kor

A hónap képe
A hónap képe
Felhívás: A 25. órában vagyunk
A 25. órában vagyunk