„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bristol Bombay szállító/bombázó repülőgép

A típus meglehetősen egyszerű, felsőszárnyas gép volt, egy 1931-es kiírás alapján főleg afrikai, közel-keleti és indiai szállító és bombázó feladatokra tervezték. 1935 júniusában repült először, 24 katonát teljes felszereléssel, vagy ennek megfelelő súlyú terhet szállíthatott. Megfelelő védelmi tűzereje volt, és a külső felfüggesztési pontok igénybevételével bombázógéppé is lehetett alakítani. 1939 márciusától 50 szériagépet állítottak szolgálatba, bár a típus ekkorra már igencsak elavultnak számított; de alkalmi szállítógépként nemegyszer jó szolgálatot tett az észak-afrikai és a többi Földközi-tenger kömyéki hadszíntéren. A világháború közepén a megmaradt repülőgépeket végleg kiselejtezték.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 21,12 m

  • Magasság: 5,93 m

  • Fesztávolság: 29,18 m

  • Hatótáv: 3590 km

  • Személyzet: 3-6 fő

  • Csúcsmagasság: 7620 m

  • Szerkezeti tömeg: 6260 kg (max. felszálló tömeg: 9072 kg)

  • Csúcssebesség: 309 km/h

  • Fegyverzet: egy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska az orrlövész tornyában, egy 0,303 mm-es forgatható géppuska a faroklövész tornyában. Lehetőség egy-egy 0,303 hüvelykes forgatható géppuska beépítésére kétoldalt a törzsön; 907 kg-os külső bombateher

  • Hajtómű: két 1010 LE-s (753 kW) Bristol Pegasus XXII típusú, kilenchengeres csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább