„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Boeing P-12/F4B vadászrepülő

 
 
A Boeing F4B/P-12 a Légierő (P-12) és a Haditengerészet (F4B) számára készült vadászrepülőgép volt. A Boeing cég "magánakciója" során született gép a Haditengerészetnél szolgáló F2B-k, illetve F3B-k leváltására lett szánva. Az új gép kisebb, könnyebb és fürgébb volt, mint az F3B, és mivel ugyanazzal a Wasp hajtóművel rendekezett mindkét típus, ezért gyorsabb is. A remek teljesítményét látva a Haditengerészet kezdetnek azonnal rendelt belőle 27 darabot F4B-1 jelzéssel, majd a Légierő is rendelt belőle, ezeket P-12 jelzéssel látták el. 1929 és 1932 között a Boeing 366 darab P-12-est gyártott a Légierő számára, az összes változatot nézve pedig 586 gép készült el.
 
TECHNIKAI ADATOK:
  • Hossz: 6.19 m

  • Magasság: 2,74 m

  • Fesztávolság: 9.14 m

  • Hatótáv: 917 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 8016 m

  • Szerkezeti tömeg: 1192 kg (felszálló tömeg: 1637 kg

  • Csúcssebesség: 304 km/ó

  • Fegyverzet: két darab .30 kaliberes (7.62 mm-es) vagy egy .30 kaliberes és egy .50 kaliberes (12.7 mm-es) gépfegyver, valamint 244 fontnyi (111 kg-nyi) bomba külső bombarekeszekben

  • Hajtómű: egy 550 Le-s Prat & Whitney R-1340-16 Wasp

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább