„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Flettner Fl-282 Kolibri könnyűhelikopter

Az angolok 1938-ban építették meg első kísérleti könnyűhelikopterüket, a Weir W.5-öst, amely nyolcvanórányi tesztrepülést végzett. Ez volt a világ első kétüléses forgószárnyas gépezete. A másodikat a német Anton Flettner készítette el: az Fl-282 Kolibri első példánya 1940 júliusában készült el. Tizenöt elő- és 30 db szériagépet rendeltek, amiből 20 db készült el 1943-ig. Az elkészült példányokat viszonylag sikeresen alkalmazták, mint konvojvédő helikoptereket a Földközi-, az Égei- és a Balti-tengereken. Különösen sikeres volt a tengeralattjárók elleni harcban. A tengeralattjáró felderítése után a riasztott bombázó repülőgépet rávezette a célra. Sorozatgyártását és a szélesebb körű alkalmazását megakadályozta az üzemeket ért folyamatos bombázás. A "Kolibri" elsősorban hadihajókról felszállva működött, s két egymással szembe forgó légcsavarját egy 160 lóerős Siemens-Halske SH 14A típusú motor hajtotta.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 6,25 m; magasság 2,20 m; rotorátmérő 11,96 m

  • Súly: 760 kg (üresen); 1000 kg (harckészen)

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két 5 kg-os bomba, esetleg egy géppuska

  • Motor: egy 160 LE-s (119 kW) Siemens-Halske SH 14A benzinmotor

  • Hatótávolság: 170 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 150 km/h; csúcsmagasság 3300 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább