„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MP 38 géppisztoly

Az MP 38 már mai szemmel nézve is kifejezetten használható külsejű (rövid cső, behajtható fém válltámasz), modern anyagokat (műanyag ágyazás, alumínium markolatkeret) felvonultató fegyver volt. Egyetlen, de komoly hátránya volt csupán: csak körülményesen és drágán lehetett előállítani. Ennek ellenére 1938 januárjában hivatalosan is rendszeresítette a Heereswaffenamt (a hadsereg fegyverzeti hivatala), és a következő év közepén megkezdődött a csapatok ellátása is. Alig fél évvel később pe- dig már élesben vetették be a Blitzkrieg során. Az új géppisztoly szabad tömegzáras és nyitott zárpozícióból tüzelt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a konkrét lövésen kívül soha nincs a fegyver csőre töltve. Az elsütőbillentyű meghúzásakor maga a nehéz zártömb csap előre, löki csőre a tárból a legfelső töltényt a vele együtt mozgó ütőszeg már el is süti azt. Csak sorozatlövés leadására alkalmas.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm Parabellum
  • Méretek: csőhossz 248 mm; teljes hossz: 833 mm (kihajtott válltámasszal)

  • Tömeg: 4,18 kg (üres tárral)

  • Tûzgyorsaság: 400 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 380 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 32 töltény (szekrénytár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább