„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type B-1

typeb1   

A Japán Császári Haditengerészeté volt a II. világháború legvegyesebb búvárhajó flottája, az ember vezette torpedóktól (Kaiten), a törpe tengeralattjárókon (Ko-hjoteki, Kairju), a közepes hatótávolságú tengeralattjárókon, a célirányosan tervezett ellátó hajókon át a nagy hatótávú hajókig. A Sentoku I-200 típusúak voltak a leggyorsabb hajók a II. világháború idején, míg mások, - pl. a Sentoku I-400-asok - több bombázó repülőgépet is tudtak szállítani. Háború legjobb minőségű torpedóit használták, például az oxigén-meghajtású "Hosszú Lándzsát". A Type B-1 osztályú hajók 45.000 km körüli hatótávolságuk miatt rendkívül alkalmasak voltak járőrfeladatokra a Csendes-óceán minden területén, akár az Egyesült Államok partvidékéig is eljuthattak. Egyes hajói csak a meghajtógépek elrendezésében és teljesítményében különböztek egymástól. Az osztály hajói képesek voltak 1 darab Yokosuka E14Y repülőgép hordozására és indítására, mivel fedélzetükön hangárral és katapulttal is rendelkeztek. A világháború tapasztalatai alapján a későbbi egységeknél ezt már elhagyták, és úgy alakították át őket, hogy alkalmasak legyenek a Kaiten típusú kamikaze emberi torpedók indítására. 1939 és 1943 között. a Type B-1 (OCU-GATA) japán nagy hatótávolságú óceánjáró tengeralattjáró osztálynak 20 hajója készült el és állt szolgálatba. Az osztály első hajóját az I 15-t a Kurei Hajógyárban bocsátották vízre 1938. januárjában , és 1939. márciusában állították szolgálatba. Pályafutása 1942. december 16-án ért véget, amikor a Salamon-szigetek környékén elsüllyesztették az amerikai légierő repülőgépei.

TECHNIKAI ADATOK
  • Vízkiszorítás (tonna): 2584 (felszínen), 3654 (lemerülve)

  • Hossz: 102,5 m

  • Szélesség: 9,3 m

  • Merülés: 5,1 m

  • Teljesítmény (LE): 12 400 (felszínen), 2000 (lemerülve)

  • Sebesség (csomó): 23,5 (felszínen), 8,05 (lemerülve)

  • Hatótávolság (km/csomó): 21 000/16 (felszínen), nincs adat (lemerülve)

  • Torpedó: 17 db, 6/0 (orr/far-cső)

  • Akna: nincs

  • Fedélzeti ágyú: 1 db 140 mm-es Model 1922 L / 40

  • Személyzet: 94 fő

  • Max merülés: 100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább