„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Elbing-hajóosztály

1942-ben a Schichau Hajógyárból összesen 15 új német torpedónaszád került ki: a T-22-estől a T-36-osig, mely az Elbing-hajóosztály néven vált híressé.

Az Elbing-hajóosztály tagjai 1943 folyamán jól teljesítettek kísérőhajóként. A T-22, T-23, T-25, T-26, T-27-est kirendelték a Münsterland német blokádtörő hajó kíséretére, melynek feladata az értékes rakomány szállítása volt (valószínűleg Japánból származó nyersgumit, mely 2 évre elegendő lett volna 22 páncéloshadosztály számára, illetve fémet, ami a repülőgépgyártáshoz volt szükséges).

Images061.jpg

A brit flotta tudtára jutott, hogy ilyen értékes anyagot szállító hajó a La Manche csatornán van, kiküldtek egy hajórajt.

A HMS Charybdis könnyűcirkáló október 21-én 01.30-kor lokátorán bemérte a Münsterlandot és kíséretét.

A németek megtudták, hogy csapásközelben brit hajók tartózkodnak, a védelmi gyűrű külső német torpedónaszádjai meg is látták a HMS Charybdis-t. A T-23-as (vezérhajó) 01.45-kor hat torpedót kilőtt a brit cirkálóra, amely viszonozta a tüzet. A T-23-as valószínűleg 2 (de lehet, hogy csak egyetlen) torpedója célba talált, a cirkáló a bal oldalára dőlt.

A többi torpedónaszád is bekapcsolódott a küzdelembe. A T-22-es megtorpedózta a HMS Limbourne-t. A még el nem süllyedt Charybdis-nek végül a Tybalont és a Rocket torpedói adták meg a kegyelemdöfést. Ezután a még éppen maradt brit hadihajók visszatértek Portmuthba.

A konfliktus során a britek két hajót és összesen 581 embert veszítettek. A Münsterland sértetlenül érte el úti célját, Cherbourg kikötőjét.

Az Elbing-hajóosztály veszteségei

1943. december 28-án a Glasgow és az Enterprise elsüllyesztette a T-25-öst és a T-26-ost a Vizcayai-öbölben. A Bellona és a Black Prince által vezetett 10. flottilla április 26-án elsüllyesztette a T-28-ast, a T-24-est és a T-27-est pedig komolyan megrongálták, melyek eljutottak a Morlaix kikötőbe. Éjszaka a Tribal-osztályú rombolók, a Haida é az Athebaskan Brieux körzetében konfliktusba keveredett. A német hajók 12 torpedót lőttek ki, és sikerült eltalálniuk az Athebaskan-t, mely 0.4.42-kor elsüllyedt. A T-27-es még nagyobb károkat szenvedett a Haida által, majd zátonyra futott, és brit gyorsnaszádok semmisítették meg.

A korábbi T-osztályú hajók közül a T 15-öst 1943. december 13-án Kielben, a T-2-es és a t-7-es 1944. július 29-én Brémában, a T-18-as a Balti-tengeren, a T-10 pedig a Gydnánál süllyedt el légicsapás következtében. A T-1-est Kielben érte légitámadás, a T-8-as és T-9-est május 3-án lékelték meg. A T-13-as repülőgépek bombái által elsüllyedt a Skagerrak-tengerszorosban, a T-16-os a dániai Frederikshavnt ért légicsapás miatt rongálódott meg. A T-22-es, a T-30-as, a T-32-es és a T-34-es aknára futott, a T-31-est szovjet könnyűegységek torpedózták meg.

Technikai adataik:

  • Vízkiszorítás 1294 t,

  • Sebesség: 61 km/h sebességre voltak képesek, 35 km/h átlagsebességgel 9265 km-t tudtak megtenni

  • Fegyverzet: 4 db 10, 4 cm-es és négy 37 mm-es ágyú, valamint 9 darab lévédelmi üteg, 6 db 533 mm-es torpedó

  • Szállító kapacitás: max. 198 ember

 

Forrás: Robert Jackson: Kriegsmarine Hajja és Fiai Kiadó, Debrecen, 2002.


Írta: cserpakszabi

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább