„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

La Galissonniere könnyűcirkáló

A La Galissonniere könnyücirkáló-osztály névadó hajója. Építését 1931-ben kezdték el Brestben, az 1933-os vízrebocsátását követően 1936 januárjában állították szolgálatba. Ezeket a hajókat kivételesen jól tervezték meg, és jelentős tűzeröt képviselő fegyverzettel szerelték fel: kilenc 152 mm-es ágyút hordoztak fedélzetükön. A Francia Haditengerészet legjobb hajói közé tartoztak. A La Galissonniere az 1940-es francia fegyverletétel után a Vichy flotta bázisára, Toulonba hajózott, és a továbbiakban ott állomásozott. 1942. november 27-én, amikor a németek bevonultak Franciaország addig meg nem szállt területeire is, a La Galissonniere a Touloni-öbölben - az ott horgonyzó 3 csatahajóval, 7 cirkálóval, 32 rombolóval és számos kisebb hadihajóval egyetemben - önelsüllyesztést hajtott végre, megelőzve azt, hogy a németek lefoglalják. A németek kiemelték 1943 szeptemberében, de 1944. augusztus 18-án egy szövetséges légitámadásban újra elsüllyedt. A háború után szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1933. november 18.

  • Vízkiszorítás: 7640 t (üresen); 10 850 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 177 m - szélesség: 17,5 m - merülés: 5,4 m

  • Sebesség: 32 csomó

  • Személyzet: 674 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 2 turbina - 84.000 LE

  • Hatótávolság: 10 500 km

  • Fegyverzet: 9 db 152 mm-es (3×III) löveg, 1 db 37 mm-es légvédelmi ágyú, 2 db 25 mm-es és 4 db 13,2 mm-es légvédelmi gépágyú + 2 repülő

  • Páncélzat: 105 mm a vízvonalnál, 38 mm a fedélzeten és 95-100 mm a tornyokon

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább