„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Shropshire nehézcirkáló

A HMS Shropshire (később HMAS Shropshire) a brit Királyi Haditengerészet egyik nehézcirkálója volt. A hajó a County-osztály, négy egységből álló London-alosztályába tartozott. Építését 1926-ban kezdték el Skóciában, vízrebocsátására 1928-ban került sor. A hajó 1929-ben állt szolgálatba a brit Földközi-tengeri flottánál. A II. világháború kitörését követő időszakban az Atlanti-óceán déli részén teljesített szolgálatot, ahol fő feladata a kereskedelmi hajók védelmezése volt. Miután a HMAS Canberra 1942. augusztus 9-én elsüllyedt a savo-i csatában, a brit kormány a Shropshire-t Ausztráliába küldte az elsüllyedt nehézcirkáló pótlására. 1943. április 20-án a hajó az Ausztrál Királyi Haditengerészet szolgálatába állt, HMAS Shropshire néven. A háború folyamán részt vett a Lingayen-öbölbeli, valamint a Surigao-szorosi csatában. Egészen 1949. november 10-ig hadrendben állt, ezután a tartalék flottához került. 1955-ben bontották szét.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1928. július 5.

  • Vízkiszorítás: 9750 t (üresen); 13 315 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 201,8 m - szélesség: 20,1 m - merülés: 5,19 m

  • Sebesség: 31,5 csomó (58,3 km/h)

  • Személyzet: 650-820 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Brown-Curtis gőzturbina - 80 000 LE

  • Hatótávolság: 20 500 km 12 csomós (22 km/h) sebesség mellett

  • Fegyverzet: (eredeti) 8 db 203 mm-es és 4 db 102 mm-es (AA) ágyú; 12 db 40 mm-es (AA) légvédelmi ágyú; 8 db 12,7 mm-es Vickers-géppuska (2 × 4) és 8 db 533 mm-es torpedővető cső + 2 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 115 mm, fedélzet 35 mm, tornyok 25 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább