„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dunedin könnyűcirkáló

A HMS Dunedin egy nyolc könnyücirkálóból álló hajóosztálynak volt tagja. Ezeket a hajókat az első világháború vége felé, illetve azután kezdték el építeni. Legtöbbjük a Távol-Keleten, az Atlanti-óceán déli részén, illetve a Földközi-tengeren teljesített szolgálatot. A Dunedint 1918-ban bocsátották vízre, majd 1924 és 1937 között testvérhajójával, a Diomedével együtt kölcsönadták az Új-zélandi Királyi Haditengerészetnek. A II. világháború kitörése után ismét visszakerült a Királyi Haditengerészethez, 1939. szeptember 6-tól a hazai kikötőkbe igyekvő német hajókra vadászott. 1940-ben konvojkísérő feladatot látott el, 1941 júniusában elfogta a Lothringen német üzemanyag-szállító hajót, mely a Free- town és Sierra Leone partjainál tevékenykedő tengeralattjárókat látta el. Az ezt követő hetekben két, a Vichy-Franciaország zászlaja alatt hajózó gőzöst fogott el. 1941. november 24-én, miközben az Atlantis támogatását végző U-bootok felkutatásának feladatával bízták meg, megtámadta az U-214-es tengeralattjáró és elsüllyesztette. A Dunedin volt az egyetlen az osztályából, amely a II. világháború folyamán ellenséges tevékenység miatt semmisült meg.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1918. november 19.

  • Vízkiszorítás: 4663 t (üresen); 5811 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 143,86 m - szélesség: 14,1 m - merülés: 4,61 m

  • Sebesség: 30 csomó

  • Személyzet: 450 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, Parsons és Brown-Curtis gőzturbinák - 40,500 Le

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 6 db 15,2 cm-es ágyú; 12 db 7,62 cm-es ágyú; 2 db 2 fontos légvédelmi ágyú 

  • Páncélzat: övpáncél 76,2 mm, lövegtornyok 25,4 mm, fedélzet 25,4 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább