„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

Egy 1944 novemberi légicsatában lelőtt La-5FN szovjet harci repülőgép roncsait tárták fel Újszász mellett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Repülő Múzeum, a Magyar Roncskutató Egyesület és a katasztrófavédelem munkatársai. A felszínre került gépmaradványokat a szolnoki Katonai Repülési Múzeumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be. Míg általában a repülőgéproncsokért legfeljebb 4 méterig kell leásni a földben, most a kutatóknak egy méterrel mélyebbre kellett ásniuk - mondta el a Katonai Repülő Múzeum vezetője.

roncs

Nagy András nyugalmazott őrnagy tájékoztatása szerint a repülőnek mintegy 15 százalékát sikerült a Tápió árteréből kiemelni. A gép motorjára rábukkantak, más nagyobb darabokra azonban nem, mert ennek a típusnak gépteste - az egykori NDK-ban gyártott Trabantokéhoz hasonlóan - fűrészpor és műgyanta keverékéből készült, ami az elmúlt évtizedek során a nedves közegben elrothadt.

Magó Károly főtörzsőrmester, a kutatócsapat vezetője arról beszélt, hogy ilyen típusú harci repülőgép roncsa még nem került elő a földből. Tájékoztatása szerint a II. világháború alatt mintegy négyezer gép zuhant le Magyarországon, ezek között 150 volt La-5FN típusú. A kutatók kiderítették, hogy a gépet 1944. november 16-án Újszász térségében a német légierő egyik kiváló pilótája, a 395 bevetésen 84 légi győzelmet arató Heinz Ewald főhadnagy lőtte le. A találatot  kapott, égő repülőből a pilóta kiugrott, de miután nagyon földközelben volt, nem nyílt ki az ejtőernyője, életét  vesztette. Az esetnek szemtanúja volt az akkor nyolcéves Bábosik László, a roncs helyszínét is az ő útmutatása alapján találták meg. A közel 63 éve lelőtt gép szárnyának egy darabját a szemtanú családja tanyájuk udvarán őrizte.

 Forrás: Múlt-kor 

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább