„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

Zeppelin-hadműveletre 1944 júliusában került sor. Ekkora a Wermacht helyzete már a teljes összeomlás szélén állt, mind a keleti, mind a nyugati hadszíntéren, ezért a leglehetetlenebb, legelképesztőbb ötletek kerültek megvalósításra. A Zeppelin-hadművelet célja a szovjet diktátor, Joszif Sztálin likvidálása volt. A merénylet ötletgazdája az RSHA vezetője Ernst Kaltenbrunner SS-Obergruppenführer volt, majd a terv a Kampfgeschwader 200 vezetése elé került. Az akció felettébb kockázatos, nagyon minimális esélyjel kecsegtető műveletnek ígérkezett, hisz már az ügynökök célba juttatása is hatalmas akadályokkal szembesítette a szakértőket, mivel a bevetésre kerülő repülőgépnek épségben kellett Moszkva közelébe jutnia. A feladatra az arado Ar-232B négymotoros gépet szemelték ki. Az Ar-232B hatótávolsága elérte az 1320 km-t. (Ha zárójelben is, de meg kell jegyezzem, hogy a termetes szállítógép hasára szerelt 11 pár kerék által képzett kisegítő futóműveknek köszönhetően akár mezőre vagy szántóföldre is le tudott szállnia.) A KG 200 felkészített Ar-232B gépe szeptember 5-én éjszaka startolt el. A szállítógép fedélzetén néhány ügynök, két szovjet típusű motorkerékpár és egyéb felszerelés kapott helyet. A gépnek át kellett osonnia a szovjet légtéren, ezért teljes rádiócsendet rendeltek el. A hadműveleti központban ülő hírszerző tisztek tudták, hogy a Zeppelin-hadművelet rengeteg kockázati tényezővel bír, nem csoda, hogy az idő múlásával egyre feszültebbé váltak. Az előzetes számítások alapján be tudták határolni azt az időintervallumot, ameddig a gépnek a levegőben kellett maradnia a rendelkezésre álló üzemanyag elfogyásáig, ám ez az idő is le telt, de a rádió néma maradt. Már-már a művelet lefújását tervezték mikor a következő üzenet érkezett rádión:
 
kaltenbrunner
Ernst Kaltenbrunner

"A repülőgép összetört földet érés közben, de a legénység sértetlen. A legénység két csoportra bomlott, megpróbálunk nyugat felé áttörni. Úton vagyunk a motorkerékpárokkal, eddig nem ütköztünk akadályba."

A Sztálin likvidálására küldött ügynökök ugyan sikeresen eljutottak a célterületre, ám küldetésüket nem tudták teljesíteni. A balszerencse egy szovjet tiszt személyében érkezett egy ellenőrzőpontnál, akinek feltűnt, hogy az ügynökök által viselt egyenruhák az egész napos esőzés ellenére is száraznak és igen jó állapotban levőnek tűnt. Parázstűzharc bontakozott ki, melyben néhány ügynök megsebesült. Az a két-három ügynök akinek sikerült elmenekülni, később hihetetlen nehézségek leküzdése után érték el a német vonalakat. Igy tehát a Zeppelin-hadművelet teljes kudarcba fulladt.

 

ar232
 
Írta: Kurt Tank

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább