„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

Hatvan év után visszatért Csehországba a Skoda LT 35 típusú harckocsi, amely a II. világháború előestéjén a csehszlovák hadsereg egyik legkorszerűbb és legjobb fegyverének számított.
 
14749
Ebből a tankból egyetlen egy sem maradt fenn Csehországban, és a nagyvilágban is mindössze négy darabról tudnak a hadtörténészek. A most Csehországba visszatért tankot 1939-ben zsákmányolta a német hadsereg, majd 1945-ben hadizsákmányként az Egyesült Államokba került. Az amerikai kormány Vlasta Parkanová cseh védelemi miniszter kérésére adta vissza a cseheknek a híres harckocsit, amellyel kedden a veteránok napja alkalmával a prágai hadtörténeti múzeumban a szélesebb nagyközönség is megismerkedhetett.

"A múzeumból a Prága melletti Lesanyba szállítjuk a harckocsit, ahol átvizsgálják és felújítják. Célunk, hogy újra harcképes állapotba hozzuk a tankot" - mondta kedden az MTI tudósítójának Ales Knízek, a hadtörténeti múzeum igazgatója. A múzeumban kedden nagyszabású kiállítás nyílt a drámai eseményekkel teli 1938-as évről és a csehszlovák hadsereg mozgósításról. A katonákra végül is Prágának nem volt szüksége, mert négy korabeli nagyhatalom szeptemberben Münchenben úgy döntött, hogy Csehszlovákiának át kell adnia a szudétanémetek lakta vidékeit a náci Németországnak. Edvard Benes csehszlovák elnök lemondott, s Nyugatra emigrált. Prága a kapitulációt elfogadta, így a müncheni egyezmény gyakorlatilag az 1918-ban létrejött Csehszlovák Köztársaság végét is jelentette.

A hadtörténeti múzeum kiállítása az augusztusi-szeptemberi eseményekre összpontosít, s az érdeklődők mintegy 400 kiállítási tárgyat tekinthetnek meg. Ezek többsége a korabeli csehszlovák hadsereghez kötődik, s most került első ízben a nagyközönség elé. A fegyvereken és az uniformisokon kívül a kiállításon megtekinthető a csehszlovák határ mentén felépített erődök modellje is.

A két világháború közti időszakban a cseh fegyvergyárak a világon a legkorszerűbbek közé tartoztak, s Észak-Amerikát kivéve az összes kontinensre exportálták termékeiket. A pilseni Skoda, amely az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb fegyvergyára volt, a Csehszlovák Köztársaságban is megtartotta pozícióját és színvonalát. A Skoda LT 35 típusú tankot a harmincas években fejlesztette ki és gyártotta a Skoda.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább