„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

der_untergang1

Színes feliratos német háborús filmdráma, 150 perc, 2004

Eredeti cím: Der Untergang

Berlin, 1945 április. Egy nép a bukására vár. A főváros utcáin kegyetlen harcok folynak. Hitler a katonai vezetőséggel és néhány hívével elsáncolja magát a vezetőségi bunkerben. A Birodalom helyzete a Vörös Hadsereg előrenyomulásával egyre reménytelenebbé válik. A folyamatos bombázások állandó rettegésben és életveszélyben tartják a város elkeseredett lakosságát.Miközben az utcákon kétségbeesés tombol, Hitler a Harmadik Birodalom teljes pusztulását a bunker falai között éli át. Jóllehet Berlint már lehetetlen tartani, a Führer tiltakozik a búvóhely elhagyása ellen - Albert Speer építészhez hasonlóan "a színpadon akar lenni, amikor legördül a függöny".Már csak néhány órája maradt, mielőtt közös öngyilkosságuk előtt feleségül veszi Eva Braunt. A vég elkerülhetetlenül közeleg, Hitler mindent az utolsó részletig kidolgoz: miután ő és szeretője meghalt, holttestüket a birodalmi kancellária udvarában fogják elégetni, nehogy a tetemük ellenséges kézre jusson.

Az oroszok feltétel nélküli megadást követelnek, ezért hűséges hívei közül, vezetőjük példáját követve, többen is az önkéntes halált választják a rájuk váró kínkeserves meghurcoltatás helyett. A magát szintén a bunkerben meghúzó Magda Goebbels megmérgezi mind a hat gyermekét, majd férjével együtt véget vet életének. Röviddel ezután Hitler személyi titkárnőjének, a végsőkig kitartó Traudl Jungénak és még néhányaknak az utolsó pillanatban sikerül kimenekülnie a bunkerből, és átjutnak az oroszok ostromgyűrűjén.

Vélemény: Szeretem ezt a filmet. Bruno Ganz olyan átéléssel és tehetséggel játsza a Führert, hogy le a kalappal… Valós eseményeket dolgoz fel a film, látványos elemekkel tarkítva. Ajánlom mindenkinek.

Rendező:

  • Oliver Hirschbiegel

Szereplők:

  • Ulrich Noethen (Heinrich Himmler)

  • Heino Ferch (Albert Speer) 

  • Ulrich Matthes (Joseph Goebbels)

  • Bruno Ganz (Adolf Hitler)

  • Corinna Harfouch (Magda Goebbels)

  • Götz Otto (Otto Günsche)

  • Juliane Köhler (Eva Braun)

  • Alexandra Maria Lara (Traudl Junge)

  • Thomas Thieme (Martin Bormann)

  • Christian Redl (Alfred Jodl)

  • Dieter Mann (Wilhelm Keitel)

  • Birgit Minichmayr (Gerda Christian)

  • Mathias Gnädinger (Hermann Göring)

  • Rolf Kanies (Hans Krebs)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/bukas/bukas1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/bukas/bukas2_kis.jpg  https://masodikvh.hu/images/stories/film/bukas/bukas3_kis.jpg 

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább