„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

Hitler 1938-ban a katonai fenyegetés mellett a "bolsevista veszély" hangoztatásával ijesztgette a nyugati hatalmakat. A megfélemlítés eredménnyel járt. 1938. szeptember 13-án Chamberlain angol miniszterelnök táviratot intézett Hitlerhez, találkozót javasolt a csehszlovák kérdés "békés" rendezésére. A találkozás 15-én megtörtént, Prága engedett, de a németek már a lengyel és a magyar követelések kielégítését is napirendre tűzték. Szeptember 22-én újabb - eredménytelen - Chamberlain Hitler találkozó, majd 26-án az Egyesült Államok kormánya felszólította Hitlert, Chamberlaint, Daladier francia miniszterelnököt és Benest, Csehszlovákia elnökét: "A vitás kérdések békés és alkotó szabályozása érdekében ne szüntessék meg a tárgyalásokat."
 
munchen_t

Másnap Roosevelt az európai kérdések megoldására konferenciát javasolt, és kérte a Szovjetunió támogatását, amit meg is kapott. A szovjet kormány ezt megelőzően többször kijelentette, hogy - amennyiben Franciaország is teljesíti szerződéses kötelezettségeit - tényleges segítséget nyújt Csehszlovákiának. Szeptember 22-én a folyamatba tett katonai intézkedéseket is közölte Párizzsal. Az angol és a francia kormány azonban már döntött: feláldozzák Csehszlovákiát. Így jött létre a müncheni értekezlet Anglia, Franciaország, Németország és Olaszország részvételével.

A szeptember 29-én aláírt egyezménnyel a Csehszlovákiához tartozó Szudéta-vidéket Németországhoz csatolták. Churchill Münchenről: "Angliának a háború és a szégyen között kellett választania. Vezetői a szégyent választották, és mégsem fogják elkerülni a háborút." Anglia és Németország 1938. szeptember 30-án nyilatkozatot írt alá a vitás kérdések békés rendezéséről. Ezt december 6-án német-francia szerződés követte. Göring: "Mindent megkaptunk, amit akartunk." A magyar és a lengyel kormány is azonnal fellépett területi követeléseivel. A magyar kormány igényeit november 2-án az ún. első bécsi döntés elégítette ki, Szlovákia déli részének Magyarországhoz csatolásával.

munchen1

A müncheni szerződés értékelése

Az önrendelkezési elv alkalmazásának Versailles utáni második hullámában, az 1938-as müncheni válság során az első hullám vesztesei jutottak szóhoz. Felvetődik az a súlyos kérdést is, hogy mi van akkor, ha egy nemzet politikai vezetése ügy akarja érvényesíteni az önrendelkezés jogát, hogy eközben nemhogy nem elkötelezett a politikai szabadság normái iránt, de egyenesen lerombolásukat tartja céljának. Egyáltalán: elképzelhető-e, hogy a nemzeti önrendelkezésre törekvés diktatórikus eszmékkel társuljon? Wilson a huszadik századi európai történelemnek ilyesfajta tragikus fordulatát már nem érte meg.

De angol híve, Harold Nicolson még épp csak középkorú volt akkor, amikor a nagy válságot követő csehszlovákiai választások során Konrad Henlein szudétanémet pártja elnyerte a német ajkú lakosság szavazatainak nagy többségét, majd pedig megindította a Szudéta-vidéknek a náci Németországhoz csatolására és egyúttal a demokratikus Csehszlovákia szétdarabolására irányuló kampányát. Ez vezetett az 1938-as tragédiához, a müncheni egyezményhez, amelynek során Anglia, Franciaország és Olaszország együttes erővel kényszerítette rá a cseheket, hogy ellenállás nélkül adják át a hitleri Németországnak Csehszlovákia egy részét.

munchen2

Az 1938-as müncheni egyezményt, amely Csehszlovákia stratégiailag legértékesebb területét angol irányítással békés úton Hitler kezére adta, a történészek sokféleképpen. magyarázták. Anglia nem akart háborút Hitlerrel. A válság sújtotta Nyugat rettegett a kommunizmus terjedésétől, s ezért inkább Hitler megerősödését segítette elő abban a reményben, hogy Németország majd megfékezi a szovjet fenyegetést.

Mindebben sok igazság van. De azt azért semmiféle tetszetősen kerek történeti magyarázat kedvéért ne higgyük, hogy az az Anglia, amelyik egy évvel később bátran, a világtól jobbára magára hagyatva szembeszállt Németországgal, 1938-ban kifejezetten a nácizmusnak vagy Hitlernek drukkolt volna. Éppen ellenkezőleg, az angol külpolitika a müncheni egyezmény idején inkább valami olyasféle csapdahelyzetbe került, amit Bibó István írt le nagyszerű éleslátással:

"A hitlerista külpolitika sikereinek mélyebb oka egyszerűen az volt, hogy egy bizonyos pontig harmóniában volt a tényekkel és az európai értékrend alapelveivel. Mikor Hitler arra hivatkozott, hogy a németek többsége Németországhoz akar csatlakozni, akkor való tényekre hivatkozott, s kívánságaiknak teljesítése éppen a nemzetek szabadságából, egyenlőségéből és önrendelkezéséből következett. A Nyugat morális és politikai pozíciója tehát - folytatja Bibó - a szudétanémetek elszakadási törekvései kapcsán éppen azért volt oly gyenge, mert a demokratikus kormányok úgy érezték, saját polgáraikkal nem tudnák megértetni, miért is kellene az első világháború vérontása után két évtizeddel ismét harcba indulniuk a németek. ellen. Úgy érezték, nem képesek. új háborút vállalni hárommillió csehországi német miatt, akik túlnyomó többségükben minden jel szerint németnek érezték magukat, pusztán azért, mert az a Németország, amelyhez a szudétanémetek csatlakozni akartak, nem kellően "európai szellemű".

S egyszeriben megtörtént a váratlan fordulat. A huszadik század második nagy átrendeződési hullámában az önrendelkezési elv a visszájára fordult: a szabadság kivívása helyett a szabadság lerombolásának eszköze lett. A Nyugat csapdába került. "Minden érv Hitler oldalára van - írta a müncheni szerződés előestéjén a wilsoni nemzetállami optimizmusban végképp megrendült Harold Nicolson -, csakhogy ezek hamis érvek."

Az efféle tisztánlátás azonban a tragédiát már nem állíthatta meg. A müncheni szerződés idején az etnikai elvre alapozott önrendelkezés érvrendszere akkor is lesöpört az asztalról minden más megfontolást, ha történetesen olyan rendszernek kedvezett, amely minden módon szembefordult a politikai szabadság európai normáival és hagyományaival.

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább