„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

Az angol rendőrség azonosította és lefoglalta azokat a hamis dokumentumokat, amelyeket korábban valaki azért helyezett el a Nemzeti Levéltárban, hogy bebizonyítsa: Heinrich Himmlert Winston Churchill személyes utasításra gyilkolták meg.

A nyomozás során 29 hamisítványt azonosítottak, amelyeket 2000 óta 12 aktában helyeztek el. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a levelek vizsgálata során kiderült, hogy a fejléceket, amelyekkel a hamisító Bernard Bracken, Churchill egyik minisztere személyes részvételét akarta érzékeltetni, egy lézernyomtatóval készítették, és azt csak az 1970-es évek óta használják.
kew

   Nemzeti Levéltár, Kew

A Financial Times beszámolója szerint volt, aki már beugrott a dokumentumoknak: egy ismert történész két, második világháborúról szóló könyvében felhasználta, és szenzációként idézte azokat. A hatóságok a korábbi elképzelésekkel szemben őt nem kérdezik ki: egészségi állapota ugyanis nem teszi lehetővé Martin Allen felelősségre vonását. Allen egyébként is tagadja, hogy tudott volna a hamisításról, és elmondása szerint ő egy nagyszabású csalás áldozata lett.

A Levéltár eközben cáfolja, hogy máshol is lennének hasonló hamis dokumentumok, és nyilatkozataik szerint nagyon éberen őrködnek a dokumentum-együttesek védelmén, és azok hitelességének megőrzésén. Éppen ezért ez az eset is arra ösztönzi az intézetet, hogy szigorítson a biztonságon, és kamerákat helyezzenek el a kutatótermekben és raktárakban, hogy biztosak legyenek abban: az eset nem ismétlődhet meg.

Az dokumentumok előkerülése sokakban kellemetlen emlékeket is felébresztett: 1983-ban a Stern című német magazin publikálta folytatásokban Hitler naplójának részleteit, amelyekről aztán később kiderül, hogy egytől egyig hamisítványok.

Forrás: Múlt-kor 

 

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább