„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

Anna Frank eddig ismeretlen képeslapjára bukkant egy holland iskolaigazgató, aki a náci zsidóüldözés elől éveken át egy amszterdami házban rejtőző, majd végül halálba hurcolt lányról készült kiállítást rendezni iskolájában május 5., a második világháború áldozatainak hollandiai emléknapja, egyben a felszabadulás napja alkalmából.

Korabeli anyag után kutatva antikvárius apjának képeslapgyűjteményében talált rá az Anna által aláírt, Aachenből feladott újévi üdvözletre. Anna ebben a német városban élt 1937-ben, még azelőtt, hogy családjával a nácik elől Hollandiába menekült volna. Itt adta fel újévi üdvözletét S. (Sanne) Ledermann nevű barátnőjének, a lapon harang és négylevelű lóhere látható.

annafr
Az amszterdami Anna Frank alapítvány meg szeretné venni az antikváriustól a lapot, amelynek párja, egy Anna által frankfurti barátnőjének ugyanakkor - a későbbi drámához képest még békeidőben - írt üdvözlet már a birtokában van. Ennek aligha lesz akadálya, mert - mint szóvivője közölte - úgy tűnik, hogy a képeslapgyűjtő számára nem a pénz a fontos.

Anna Frank (1929-1945) németországi holland zsidó család kisebbik gyermeke volt, a család a németországi zsidóüldözés elől Amszterdamba költözött, s amikor oda is bevonultak a nácik, a saját házában elrejtőzött. Anna 1942. június 12. és 1944 augusztus 1-je között vezetett, őszinte és irodalmi értékű naplójában hű képet festett Hollandia német megszállásának éveiről.

A rejtekhelyet a nácik felfedezték, a családot koncentrációs táborba küldték és Anna nem sokkal 16. születésnapja előtt életét vesztette a Bergen Belsen-i koncentrációs táborban. Csodálatos módon fennmaradt naplója 1947-ben jelent meg először édesapja, Otto Franknak, a család egyetlen túlélőjének gondozásában.

Azóta milliók olvasták a világ számos nyelvén, színpadra is átdolgozták, a darab Budapesten is nagy sikert aratott.
  
Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább