„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

hetzer-1
 
A harckocsialvázra épített, kiválóan sikerült Stug III rohamlöveg adta az ötletet egy könnyű páncélvadász jármű kifejlesztéséhez. 1942-ban leálltak a Panzer 38(t) gyártásával, de alvázát továbbra is előállították a cseh üzemek. Több más modellhez hasonlóan ez képezte később a Hetzer páncélvadász alapját is. A típust 1943-tól gyártották, a gyalogság támogatására és páncélvadászként is bevetve azt. A nehéz harckocsikon kívül minden más páncélos jármű ellen alkalmazható volt, alacsony építése és döntött páncélja képezték legnagyobb előnyeit, hátrányai a löveg kis mozgathatósága és a rossz belső elrendezés voltak. 1945-ben már 75 mm-es L/70-es löveggel szerelték. Csehszlovákiában a háború után is gyártották, a svájci haderőben a 70-es évekig rendszerben állt.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 6,25 m

  • Szélesség: 2,63 m

  • Magasság: 2,10 m

  • Súly: 16 000 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 75 mm-es PaK 39 L/48 ágyú, 1 db 7,92 mm-es MG 34 géppuska

  • Motor: Praga EPA TZJ 6 hengeres; 125 LE

  • Sebesség: 39 km/h (úton)

  • Hatótáv: 180 km

  • Páncélzat: 8-60 mm

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább