„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Titkos filmfelvételek készültek egy II. világháborús hadifogolytáborról

Az elmúlt évben egy hihetetlen, de mégis igaz történet röppent világgá az emberi találékonyságról, miszerint francia hadifogoly tisztek egy német hadifogolytáborban, titokban dokumentumfilmet készíttek a második világháború idején.

1940 nyarán, miután Franciaország vereséget szenvedett a Wehrmacht erőitől, mintegy 5000 főt számláló tiszti kontingens vonult be az észak-kelet ausztriai (Edelsbach és Döllersheim között lévő) Oflag XVII-A (Offizierlager) hadifogolytáborba. (Rajtuk kívül kisszámú lengyel hadifoglyot is elhelyeztek ugyanott.)

campfilm„Munkában a titkos filmfelvevő készülék"

A leleményes katonák – az életük kockáztatásával – egy filmfelvevő gép alkatrészeit élelmiszerek között csempészték be a táborba, ahol aztán egy nagy szótárba építették be azokat. A könyv belsejét (a lapokat) kiszedték, és a könyv gerincének a kinyitásával lehetett elindítani a felvételt.

Az így rögzített rövid filmtekercseket, aztán cipők sarkába rejtették el. A 8 mm-es filmekből végül aztán egy 30 perces dokumentumfilmet lehetett utóbb összeállítani.

Az elképesztő film segítségével hiteles betekintést nyerhetünk a korabeli tábori életkörülményekbe. Láthatjuk, hogy milyen kevés élelmiszert kaptak a foglyok, de azt is, hogy a lebukás veszélye minden nap ott lebegett előttük, hiszen a német őrök gyakran tartottak váratlan ellenőrzéseket, razziákat.

campfilm1Egy képkocka az éppen beszélgető német őrökről

A táborban arra ösztönözték a foglyokat, hogy lefoglalják magukat, így többek között a tanári végzettségűek előadásokat tartottak a többieknek, ezen kívül sportoltak, sőt még egy szabadtéri színházat is működtettek. Aztán a Nemzetközi Vöröskereszt tiltakozására – a légitámadások kivédésére – megfelelő óvóhelyeket alakíttattak ki a hadifoglyokkal, amelynek elkészítéséhez szerszámokat is kaptak, amiket aztán alagutak ásáshoz használtak fel. A földalatti munkákról is természetesen készítettek érdekes felvételeket. Amikor végül észrevétlenül elkészültek a titkos menekülő úttal, akkor 1943. szeptemberében két nagyobb csoportnak is, összesen 132 főnek sikerült megszöknie. A németek, amikor felfedezték a háború legnagyobb létszámú szökését, azonnal hajtóvadászatot indítottak. Eredményességüket mi sem jellemzi jobban, hogy mindössze egy hét kellett 126 szökevény elfogásához, végül mindössze csak két főnek sikerült épségben hazajutnia Franciaországba.

(Hasonló témát dolgoz fel John Sturges rendezésében az 1963-ban bemutatott amerikai háborús film is, a: Nagy szökés – The Great Escape, ám abban angolszász hadifoglyok köré épül a történet.)

Felhasznált irodalom:

http://www.bbc.com/news/world-europe-23452723

Írta: Kiss Kálmán

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább