„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Diktátorfeleségek

Minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő – tartja a mondás, ami a politikusok és a diktátorok közül is sokakra érvényes. Rövid összeállításunkban öt 20. századi diktátor nejének kalandos, áldozatokkal teli életét mutatjuk be.

Nagyezsda Allilujeva

Nagyezsda Allilujeva a forradalmi lelkületű orosz vasúti munkás, Szergej Allilujeva legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot 1901-ben. Az 1907-ben megözvegyült Sztálin (első felesége, a grúz származású Jekatyerina 1907-ben tífuszban hunyt el, miután 1906-ban összeházasodtak) száműzetése alatt lépett kapcsolatba családjával, akik segítették anyagilag, s időről időre a lakásukban is feltűnt. Legelőször 1911-ben, Sztálin szibériai száműzetéséből való megszökése után láthatta a tízéves leány a titokzatos grúzt, akire mindig is áhítattal tekintett, mivel egyszer kimentette őt a vízből.

1

A forradalom után Nagyezsda Lenin mellett dolgozott. A pár 1919-ben kelt egybe, amikor Sztálin már a 41. életévében járt, míg az ifjú menyasszony csupán 18 esztendős volt. Két gyermekük született: a később Sztálingrádnál pilótaként szolgáló Vaszilij és a tavaly ősszel az Egyesült Államokban elhunyt Szvetlana.

A család közeli barátja, Polina Zsemcsuzsina, Molotov felesége szerint házasságuk igen feszült volt és gyakran veszekedtek egymással. Nagyezsda mentális betegségben szenvedett, valószínűleg mániás depressziós volt. Az asszony hangulatváltozásai Molotov szerint egy őrült nő benyomását keltette; amíg Vaszilijjel barátságos volt, Szvetlanával szemben elzárkózó.

2

Később a Sztálinnal történt összezörrenését követően Nagyezsdát egy revolverrel az oldalán holtan találták hálószobájában. A hivatalos jelentés szerint a szovjet vezető neje vakbélgyulladásban halálozott el. A két orvost, akik megtagadták aláírásukkal hitelesíteni a „diagnózist", 1938-ban a huszonegyek perében ítélték el, majd nem sokkal később kivégezték.

Néhányan azt állítják, hogy a Nagyezsda keze mellett talált pisztolyt nem használták, és csak egy megrendezett öngyilkosságról volt szó. A legtöbben Oroszországban a mai napig úgy vélik, hogy Sztálin maga ölte meg feleségét.

Carmen Polo Y Martínez Valdés

Francisco Franco felesége, Carmen Polo Y Martínez Valdés egy középosztálybeli vidéki családba született 1900. július 9-én Oviedo városában. A szigorú katolikus nevelést kapott Carmen Francóval 1923 októberében kötött házasságot, miután az ambiciózus katonatiszt többször is elhalasztotta az esküvő időpontját a marokkói harcok miatt. A vőlegény tanúja maga a spanyol király, XIII. Alfonz volt.

3

Az elegáns öltözködése miatt széles körben csodált Carmen már-már vallásos áhítattal és tisztelettel tekintett férjére, de ő még a nászútjukat félbeszakította, hiszen szükség volt rá Afrikában. Az első kényszerű szétválás mintegy 15 hónapig tartott. 1932-ben Francót ezredessé, majd tábornokká léptették elő, ami nagy változás volt az asszony életében, hiszen állandóan költözniük kellett. Egyik alkalommal meg is jegyezte: „Úgy érzem magam, mint egy nomád!"

Házasságukat egyetlen, 1926-ban született leánygyermekkel ajándékozta meg a sors, akinek több becenevet is adtak: Nenuca, Carmencita és Morita. 1936-ban Carmen a lányukkal Franciaországba menekült, mivel féltek, hogy a polgárháborúban bajuk eshet. Még ugyanabban az évben Francót államfővé nevezték ki, így Carmen Polo Spanyolország első asszonyává lépett elő, akinek elbűvölő szépsége Franco imázsának elengedhetetlen részévé vált.

Az asszony az évek múltával egyre jobban belemélyedt a spanyol államügyekbe. Gyakran férje árnyékából szólt bele a hivatali ügyekbe és több esetben is nyomást gyakorolt Francóra a politikai döntések meghozatalában. Ha a spanyol államfő külföldre utazott, Carmen mindig elkísérte, ami gyakran problémát okozott, mivel biztosítani kellett számára a hölgytársaságot, s ez további kiadásokkal járt. Gyakran kritizálták, amiért fényűző életmódja, márkás ruhái és pazarló kiadásai mellett a cenzúra és a szigorú erkölcsiség fő szószólója volt.

Férje 1975-ös halála után I. János Károly spanyol király a Señora de Meirás örökös címet ajándékozta neki, majd az özvegy visszavonult a nyilvános közélettől.

Rachele Mussolini

Rachele Guidi az észak-itáliai Predappio városában egy földműves család gyermekeként látta meg a napvilágot 1890-ben. Apja, Agostino Guidi és anyja, Anna Lombardi halála után az özvegy Alessandro Mussolini, a későbbi fasiszta vezető apjának szeretője lett.

4

1910-ben Rachele az időközben elhunyt szeretője fiával, Benito Mussolinivel szűrte össze a levet, aki 1914-ben házasodott össze első feleségével, Ida Dalserrel. Habár ennek a házasságnak a nyilvántartását és az erről készült különféle hivatalos papírokat Mussolini kormánya később megsemmisítette, egy milánói okiratot, amely Dalsernek és közös gyermeküknek tartásdíj fizetését említi, figyelmen kívül hagyott a kormányszerv, s így megmaradhatott az utókornak.

Nem sokkal azelőtt, hogy első feleségétől megszületett volna a kis Benito Albino Mussolini, Rachele Guidi és Benito Mussolini egy polgári szertartás keretében a lombardiai Treviglio városában 1915. december 17-én egybekeltek. 1925-ben, Mussolini hatalomra kerülését követően vallási szertartás keretében is megújították fogadalmukat.

Rachele öt gyermeket szült az olasz vezetőnek, és igyekezett figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy férje több nővel is megosztja az ágyát. A Mussolini házaspárnak két leánya, Edda és Anna Maria, és három fia volt, Vittorio, Bruno és a 2006-ban elhunyt Romano. Mussolini uralma alatt feleségét úgy ábrázolták, mint az archetipikus fasiszta feleség- és anyamodell.

5

Rachele egészen a végsőkig hű maradt férjéhez. 1945. április 28-án azonban nem tartózkodott férje mellett, amikor Mussolinit és egyik szeretőjét, Claretta Petaccit olasz partizánok elfogták és kivégezték. Az asszony a második világháború végén megpróbált elmenekülni Olaszországból, azonban 1945 áprilisában a Svájchoz közeli Como városában letartóztatták a partizánok, majd átadták az amerikaiaknak, akik Ischia szigetén tartották fogva; hét hónap után engedték el. Később az egykori diktátor neje szülőfalujában, Predappióban egy étteremben dolgozott, s halála végéig nyugdíjat folyósított neki az olasz állam.

Eva Braun

A Harmadik Birodalom Führerének titokzatos felesége 1912-ben Münchenben született egy katolikus család második leánygyermekeként. A müncheni katolikus gimnáziumban tanuló Eva osztályzatai átlagosak voltak, ám atlétikából tehetségesnek bizonyult.

17 évesen állást vállalt Heinrich Hoffmannál, a náci párt hivatalos fényképészénél. Eredetileg bolti eladóként dolgozott, miközben megtanulta a fotóművészet csínját-bínját. A nála 23 évvel idősebb Hitlerrel 1929 októberében Hoffmann müncheni stúdiójában találkozott.

6

Hitler unokahúgának öngyilkossága után egyre többet látta egymást a leendő pár, azonban Braun még mindig kevésnek tartotta ezt, s egy 1932. augusztus 10-i öngyilkossági kísérlettel kívánta magára vonni a hatalomváltásban elfoglalt Adolf figyelmét. A történészek szerint az apja fegyverével elkövetett öngyilkossági kísérlet nem okozott valós veszélyt. Az igazi kísérlet sikerrel végződött, s egyre közelebbi kapcsolatba került a Führerrel, akivel ezt követően számtalan éjszakát töltött Hitler müncheni házában.

1933-tól Hoffmann mellett fotósként dolgozott, ami lehetővé tette, hogy állandóan imádottja közelében legyen. Második öngyilkossági kísérletét 1935-ben gyógyszerek túladagolásával követte el, mert elmondása szerint Hitler nem szentelt elég figyelmet rá. Gyakran tartózkodott Berchtesgadenben és Münchenben, de az Albert Speer által tervezett berlini új birodalmi kancelláriában is magáénak tudhatott egy saját lakást.

Hitler úgy vélte magáról, hogy jelenléte a női nem számára vonzó és ezt politikailag is ki akarta aknázni, így a házasságról szó sem lehetett Braunnal, hiszen az szerinte csökkentené támogatottságát. Ezért sohasem párként jelentek meg a rendezvényeken, ám a fotókon gyakran egymás mellett voltak láthatók.

7

Eva Braun alig tudott hatni Hitlerre politikailag, sosem maradhatott vele, amikor a Führer üzleti vagy politikai megbeszéléseket folytatott, továbbá a Nemzetiszocialista Pártnak sem volt a tagja. Főként a sport, a ruhák és a filmek érdekelték. A háború alatt is folytatta fényképészi munkáját Hoffmann mellett.

1945. április elején Münchenből Berlinbe utazott, hogy Hitlerrel legyen a Führerbunkerben. A Vörös Hadsereg által körbezárt fővárosban április 28-29. éjjelén egy polgári szertartás keretében házasságot kötött a Führerrel, majd a nevét is felvette. Kevesebb mint 40 órával az esküvő után a pár öngyilkosságot követett el.

Csian Csing

Csian Csing egy álnév volt, amit Mao Ce-tung kínai vezető negyedik, s egyben utolsó felesége használt. A nő eredeti neve Li Sūméng volt, színészi karrierje alatt pedig a Lan Ping (jelentése: Kék Alma) nevet használta, bár élete során több nevet is felvett és koptatott. Maóval 1938 novemberével házasodtak össze Janan városban. A nyugati sajtóban gyakran Mao asszonynak hívták Csinget, de a kommunista Kína első „First Lady"-jének is nevezték.

8

Az 1914-ben született Csing több alkalmi afférja után az 1930-as évek végén komolyan fontolgatni kezdte, hogy tartós kapcsolatba lép. Mao Ce-tungot szemelte ki, akire gyorsan kivetette hálóját: színészi mivoltának köszönhetően a csábítás nem volt ismeretlen számára, s Mao előadásain állva tapsolva s szobájába invitálva próbálta magára felhívni a figyelmet. Bár mindketten hű kommunisták voltak, egyes pártfunkcionáriusok eleinte megbotránkoztak kapcsolatuk miatt, hiszen Mao kétszer olyan idős volt, mint Csing.

Az 1940-es években Csing Mao személyi titkáraként dolgozott, az 1950-es években pedig a Propaganda Osztály film részlegének vezetője volt. Csian Csing kiemelt szerepet játszott az 1966-1976 között zajló kulturális forradalomban, amely káoszba sodorta a kommunista pártot. 1966-ban a Központi Kulturális Forradalmi Csoport élére került.

9

Később fontos tagja lett a Mao halála után hatalomra kerülő négyek bandája nevű radikális politikai szervezetnek is, amely Kína számos hatalmi intézményét, köztük a médiát és a propagandát is a kezében tartotta. Ám Csian Csing politikai sikere igencsak korlátozott volt. Mao 1976-os halálával felesége elvesztette támogatottságát és politikai mozgásterét.

1976 októberében társaival együtt letartóztatták, s később ellenforradalmi vádakkal illették. 1983-ban börtönbüntetését életfogytiglanira változtatták, azonban 1991 májusában orvosi kezelésre kiengedték. Mielőtt visszatért volna a börtönbe, Csing saját kezűleg vetett életének.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább