„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Disco és a német megszállás

Kevesen tudják, hogy a „diszkó" nem amerikai eredetű műfaj, azt pedig még kevesebben, hogy megszületéséért a franciaországi német megszállók tették a legtöbbet.

Nem szándékosan persze. Mivel Hitler nem szenvedhette az amerikai kultúra semmilyen termékét, egyik első dolga volt Franciaországban is betiltani a dzsesszt, de igazából szinte minden divatos tánczenét. (Ennek hazai példája is van, Magyarországon se volt ildomos angolszász zenéket játszani, „hazafias okból".) Mi több, a németek a francia szórakozóhelyeket is bezáratták, különös tekintettel Párizsra.

A franciák viszont nem hódoltak be, még ezen a szinten sem. Pinceklubokban, alagsori lakásokban rendeztek be „hanglemez-könyvtárakat" (a disque-hanglemez és a bibliothéque-könyvtár szavakból), amit így discothéque néven emlegettek. Ennek rövidítése lett a "disco", ami máig fennmaradt, és a későbbiekben önálló zenei stílussá alakult. Így szórakoztak a franciák a háború alatt, az első diszkókban. Nem véletlen, hogy a háború után is Párizs volt az első város a világon, ahol immár legálisan, a föld felett is diszkóklub nyílhatott. Amerikában csak a hatvanas évektől jelent meg az új szórakozási forma.

Forrás: Népszabadság, 2012. június 2.

Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább