„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fotópapír Jelzések

Ezzel a cikkel szeretnék kicsit segíteni azoknak akik esetleg eredeti II. világháborús fotókat szeretnének gyűjteni.
 
Amit fontosnak tartok megemlíteni, az az, hogy nem minden fényképen volt megtalálható a fotópapír márkajelzése, tehát attól, hogy nem találjuk meg ezeket a jelzéseket a fotó még teljes mértékkel lehet eredeti.
 
Leonar
 
Teljes neve: Leonar-Werke Arndt & Löwengard. Maga a cég Hamburg-Wandsbek-ben volt található és 45' előtt talán a Németországban legsűrűbben előforduló fotópapírt gyátották.
 
 
 
A 30-as évek előtt képeslap méretű fotókon, képeslapokon használt jelzés:
 
 
45' előtti Leonar márkajelzések fotópapírokon:
 
 
 
És képeslap formátumú fényképen:
 
 
Agfa, Agfa-Brovira, Agfa-Lupex
 
A gyártó 1867-ben jött létre, neve Actien-Gesellschaft für Anilin-Fabrikation nem sokkal később már az AGFA rövidítést használták. A fő üzemük Berlinben volt megtalálható.

45' előtt használt Agfa fotópapírok jelzései:
 
A logó alatt található vonalak száma a papír minőségére utal, jelölték vonal nélkül és egy illetve két vonallal aláhúzva is.
 
 
 
 
 
 
 
A képeslap méretű fotókon használt Agfa jelzés:
 
 
 
45' utáni Agfa jelölések:
 
 
Itt már a logó felett is található vonal.
 
 
Mimosa
 
A cég 1913-ban alakult Drezdában. 45-ben a gyár bombázás áldozata lett, ezután áttelepült Kielbe.
 
 
 
Kodak
 
A Kodak egy Egyesült Államok beli vállalat melynek leányvállalata már 1896-ban megtalálható volt Berlinben, majd 1931-ben Stuttgartban is.
 
Kodak jelzések 45' előtt:
 
 
 
 
Ferrania
 
A Ferrania egy Olasz cég, mely Ferraniában található és 1915-ben alakult meg FILM néven, majd 1927-ben betört a film (film és fotópapír) gyártásba. 1938-ban váltottak nevet, innentől a cég Ferrania néven volt ismert. Gyakran előforduló fotópapír a mediterrán hadszíntereken készült képeken.
 
45' előtti jelölések:
 
 
 
Gevaert
 
A Gevaert Photo-Producten N.V. cég egészen az 1964-ben bekövetkezett Agfa céggel történő egyesülésig vezető szerepet töltött be a Belga fényképész és filmes iparban.
Gevaert Ridax jelölés 45' előtt (a Ridax a papír fajtájára utal):
 
 
 
Egyéb gyártók
 
A Velox megjelölés valószínűleg egy Kodak cég egyik altípusa. Viszonylag sűrűn megtalálható jelölés fényképeken, azok közül is elsősorban a kis méretű képeken.
 
 
 
L&H és L&H Bradux talán egy ritkábban előforduló gyártó jelzés, és leggyakrabban képeslap alapú fotókon szerepel
 
 
Ardex
 
 
 
A fotópapírok gyártó jelzésein kívül, elés sűrűn előfordul, hogy maga a fényképész jelzése is megtalálható. Ez sok esetben a hátoldalon bélyegző formájában jelenik meg, de előfordul, hogy az adott fényképész domború "pecséttel" látta el a képet. A nálam eddig rendelkezésre álló példákról a majd feltöltésre kerülő fényképeknél igyekszem példákat mutatni.
 
Forrás:
 
Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább