„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Izolde Johannsen: A birodalmi kalóz

a birodalmi kaloz eleje

A birodalmi kalóz - Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

1939. augusztus 21.

Az Admiral Graf Spee német birodalmi páncéloshajó Hans Langsdorff parancsnok vezetésével a legnagyobb titokban elhagyta a wilhelmshaveni kikötőt. Ellátóhajója, az Altmark, Heinrich Dau kapitánnyal az élén már augusztus 6-án útnak indult. A két hajó fiatal, tettre kész legénysége izgatottan figyelte a hazai és a külpolitikai híreket. A két parancsnok kivételével egyikük sem sejtette, hogy mi a célja a kihajózásnak.
Langsdorff és Dau parancsnoki kabinjának biztos rejtekén egy-egy lezárt, titkos boríték lapult, melyet csak a háború kitörésekor nyithattak fel…

 

Bővebb információk:

Izolde Johannsen vagyok, történelmiregény író.

Németek szárazon és vízen. Anno 2007-ben, ezzel az előadással léptem ki a TIT Hajómakettező Klub pódiumára. Akkor már egy éve csak a II. világháborús német haditengerészet (Kriegsmarine) nagyadmirálisának Erich Raedernek az életrajzával foglalkoztam. Hans Langsdorff sorhajókapitány történetével 2006-ban találkoztam először, a klubban tevékenykedő tagtársak révén. Megérintett a „gentleman-kalózról” tudható kevés, ám annál érdekfeszítőbb tény, többek között, hogy nem hagyta odaveszni, több mint ezer emberét és döntésével alaposan felkavarta a birodalmi vezetőséget. Mivel azonban elhanyagolhatóan kevés adat állt rendelkezésemre, felmerült bennem a mi lenne ha… én írnám meg a történetet? Itt aztán már nem volt megállás. Az Admiral Graf Spee páncéloshajó, avagy ahogyan a legtöbben ismerik zsebcsatahajó története nem teljes az Altmark-incidens nélkül, márpedig a két hajó a támadó vadász és hű ellátóhajója együttes történetét sem a hazai, sem a világirodalomban nem lehetett olvasni. Mostanáig.
A „Birodalom tengeri bástyái” címet viselő sorozat első része tehát az 1939-es első nagy tengeri ütközet, a La Plata-i csata teljes, ezidáig még nem olvasható története. Kiemelten kutattam a montevideói négy nap tárgyalásait, a politikai csatákat, a bukáshoz vezető mozzanatokat.

kriegsmarine copy

Munkámat azonban nem egyedül végeztem, 2015-ben létrehoztam a nagyszerű Kriegsmarine-csoportot. Köztük elsőként csatlakozott a regény társszerzője Michael T. Marble, aki az 1939-1945 című hadtörténeti blog szerkesztője – ő felügyelte a regény hadászati részét, valamint ő üzemelteti a honlapot, ahol a kiegészítő anyagok kaptak helyet. További tagjaink a szakmai lektorok triója: Veperdi András és Székely István tengerészkapitányok, Dr. Pék György hazai és nemzetközi modellező mester. Külföldi segítségem Dr. Jann Michael Witt professzor volt, - ő a Graf Spee és Langsdorff ma élő egyik legnagyobb kutatója -, egyenesen Németországból kísérte figyelemmel a kézirat alakulását, értékes tanácsokkal segített. Csapatom azonban nem lenne teljes a lektorom Krystohans és az előolvasó Letya nélkül, aki egyben bloggerként részt vesz a népszerűsítésben.

Jelenleg már készül a következő nagy felszíni hadihajó a Bismarck története „Gránátok a becsületért”, itt is elsősorban a parancsnokra koncentrálva – Ernst Lindemann életrajza lesz beépítve a történetbe – és kiemelt kutatási anyagként a Ballard-féle expedició is szerepel majd benne. További terveim között szerepel a Z-terv hadihajóinak hasonló bemutatása, a sorozatot pedig az először kutatott Erich Raeder életrajz zárná. A haditengerészet ezidáig nem kapott figyelmet, ezáltal én olyan területet választottam, amit kevesen a hazai irodalomban.

Izolde Johannsen író honlapja: http://izoldejohannsen.ucoz.hu/

A könyv értékelései: https://moly.hu/konyvek/izolde-johannsen-michael-t-marble-a-birodalmi-kaloz/ertekelesek

Rendelés: http://undergroundbolt.hu/a-birodalmi-kaloz

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább