„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

Komolyan kétségbe vonható a náci háborús bűnösök után kutató jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ csütörtöki közleménye szerint az az értesülés, amely szerint rég elhunyt Aribert Heim, az egyik legkeresettebb náci háborús bűnös.
 
"Az biztos, hogy élt Egyiptomban. A kérdés az, el is hunyt-e ott. Komolyan kételkedünk ebben" - mondta Efrájím Zuroff, a Wiesenthal Központ vezetője. Mint rámutatott, nincsenek földi maradványok, sem egyéb meggyőző erejű bizonyíték arról, hogy a halál bekövetkezett. "Nincs se sír, se holttest. Nem tudunk DNS-vizsgálatot csinálni" - mondta.

A ZDF német közszolgálati adó és a The New York Times napilap közös kutatásának szerdán közölt eredménye szerint a "Doktor Halálként", "mauthauseni mészárosként" emlegetett Heim 78 éves korában, 1992 augusztusában rákbetegségben elhunyt az egyiptomi fővárosban. A tévé közölte, hogy birtokában van Heim halotti anyakönyvi kivonatának másolata.

Zuroff elmondta: a német rendőrség közölte vele, hogy még ők sem zárták le Heim ügyét. Az ausztriai születésű férfi, aki önként lett a Waffen SS tagja, s orvosként több ezer embert kínzott meg több koncentrációs táborban, kísérletezve rajtuk, 1962-ben tűnt el a német hatóságok elől. Fia, Rüdiger azt mondta a csütörtökön a ZDF műsorára tűzött dokumentumfilmben, hogy Aribert Heim álnéven élt Kairóban, amikor a halála bekövetkezett.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább