„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

A németek és az olaszok által megszállt európai országokat sikerült totálisan megfélemlíteni, ahogy azt az ellenállási mozgalmak is tanúsították. E mozgalmakat az a hit hozta létre és működtette, hogy egyszer eljön majd a győzelem. Arra is szükség volt, hogy lakosság legnagyobb része a normális életét folytassa, hiszen így lehetett a legjobban fedezni az ellenállok tevékenységét. Ez néha megkívánta a passzív kollaborálást is a megszállókkal. Nélkülözhetetlen volt a külső támogatás is, és ennek érdekében Churchill 1940 nyarán létrehozta a Speciális Hadműveletek Parancsnokságát (Special Operations Executive, OSS) 1942 májusában alapították meg.

A SOE és az OSS szabotázsakciók végrehajtását és a hírszerzést tekintette az ellenállás két fő feladatának. Az előbbi nem csak lekötött bizonyos megszálló erőket, hanem akadályozta az adott ország iparának a tengelyhatalmak szolgálatába állítását is. Az ellenállás gyakran szigorúan titkos és a szövetségesek számára létfontosságú katonai információkat is meg tudott szerezni – például a német atombombaprogram keretében folyó norvégiai nehézvízgyártásról vagy V-fegyverek kifejlesztéséről. A különböző csoportok tevékenységének koordinálása érdekében a SOE és az OSS összekötő ügynököket alkalmazott, és gondoskodott fegyverek, robbanóanyagok és egyéb eszközök megfelelő kezekbe jutásáról.

Az ellenállás igen nehéz körülmények között működött. A hegyekkel és erdőségekkel borított terepeken könnyebb volt a dolguk, mint Németalföld vagy Dánia sík vidékén, ahol szinte elrejtőzni sem lehetett. Problémát okozott az is, hogy a különböző politikai felfogású csoportok között sokszor elég nehéz volt kialakítani az együttműködést, Franciaországban például a csoportok egy része De Gaulle-t támogatta, akikkel nem volt túl jó viszonyban az egészen más elképzelésekkel rendelkező kommunista csoportok. Állandóan fenn állt egymás elárulásának a veszélye. Az ellenállás szervezeteibe gyakran beszivárogtak náci-szimpatizánsok is vagy éppen olyanok, akik egyszerűen pénzt akartak szerezni honfitársaik elárulásával. Az Abwehr is nagy szakértelemre tett szert az ellenállás tagjainak felismerésében és lebuktatásában.

1942 márciusában például sikerült „megfordítani” egy hollandiai SOE-rádióst, és 18 hónapon át hamis híreket továbbítani vele Londonba. Ennek következtében a németek sok ügynököt elfogtak, s egy időre gyakorlatilag felszámolták a holland ellenállást. A problémák viszontagságok ellenére az ellenállási mozgalom nagyban hozzájárult a szövetségesek győzelméhez.

Az ellenállás fő fegyverei:

  • Sten (Brit)
  • Steyr MP34 (Ausztria)
  • M3 "Grease Gun" (Amerika)
  • Schmeisser MP40 (Német)
  • Luger (Német)

Az ellenállás különleges fegyvere:

pengun
A "tollpuska"
 
Írta: Zeki

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább