„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Churchill bunkere nem volt bombabiztos

"Átverve" érezte magát Winston Churchill egykori brit miniszterelnök, amikor rájött, hogy a Whitehall második világháborús földalatti bunkere nem volt bombabiztos.

A miniszterelnök biztonsági hézag feletti felháborodásának hangot adó levelet most tette közzé a Churchill Múzeum és a Cabinet War Rooms (a kabinet szobái a háború alatt). Morgása ellenére a politikus továbbra is a bombákra érzékeny szobákban dolgozott a világégés első szakaszában, a villámháborús német sikerek alatt.

ccc

Az 1940 szeptemberében titkára által írt levélben idézettek szerint a legendás miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a szobákat semmilyen körülmények között nem lehet bombabiztossá tenni. A Cabinet War Rooms néven ismert helyiségeket földalatti parancsnoki központként használták a második világháború idején. A bunker a miniszterelnök hivatalának helyt adó Downing Street 10-hez és a kormányzati részlegek "idegközpontjához" közel épített bunker lehetővé tette a kormányfő számára, hogy a légitámadások idején is London szívében maradjon. A háborús szobákban jövő hónapban megnyíló kiállítás azonban rávilágít arra, hogy valójában mennyire sérülékeny és támadható is volt az építmény, és hogy mekkora szerencsének számít, hogy nem érte közvetlen találat.

A szobák "valójában inkább pincének, semmint bunkernek számítottak" - mondta Cressida Finch, a kiállítás kurátora. "A történet sokat elárul Churchill bátorságáról. Noha mérges volt, amiért a háborús szobák nem teljesen biztonságosak, elhatározta, hogy nem hagyja el London központját, és nem tekintenek úgy rá, mint aki lemond a londoniakról" - tette hozzá Finch.

Hitler betonbunkerétől eltérően a londoni háborús szobák - ahonnan Churchill irányította a háborút és tartotta a kapcsolatot a szövetségesekkel, így Roosevelt elnökkel is - valójában raktárhelyiségek voltak. A háborús veszély közeledtével a helyiségeket homokzsákokkal erősítették meg, és egy hét alatt gyorsan átalakították parancsnoki szobákká, amikor Hitler seregei 1939-ben lerohanták Lengyelországot.

A háború elhúzódásával a földalatti alagutak és szobák egyre bővültek, végül több száz fő szorgoskodott a bunkerben.

 

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább