„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sokat fizettek Adolf Hitler festményeiért

Nagy érdeklődés mellett magas áron, 95 ezer fontért (mintegy 32 millió forintért) kelt el Nagy-Britanniában Adolf Hitler 13 festménye egy csütörtöki árverésen.
 
A képekért előzőleg csak 6000 font (kétmillió forint) körüli bevételt vártak - számolt be a nyugat-angliai Shropshire-ben lévő Mullock's aukciósház. A Ludlow-ban kalapács alá került képek 1908 és 1914 között készültek, amikor Adolf Hitler festőművészként próbált megélni. Az alkotások többsége akvarell tájkép, az egyik - egy hídon ülő férfit ábrázoló - azonban minden valószínűség szerint önarckép. Az A.H. betűkkel ellátott önarckép 10 ezer fontért (3,3 millió forintért) cserélt gazdát.

Az alkotások tulajdonosa egy második világháborús tárgyak iránt érdeklődő gyűjtő volt. Az eladó egy férfitől tett szert a képekre, aki 1945-ben jutott azok birtokába. Az eddig egy garázsban porosodó képek közül több A.Hitler aláírással ellátott. "Ami a művészi értéket illeti, aligha beszélhetünk egy Picassóról" - mondta Richard Westwood-Brookes, az aukciósház szakértője. "A világ művészeti akadémiáinak nagy része nem vette volna fel soraiba" - tette hozzá.

A későbbi náci diktátort kétszer utasította el a bécsi művészeti akadémia, fennmaradt képei azonban gyakran kerülnek nagy érdeklődést kiváltó árverésekre az Egyesült Királyságban.
 
Hitler pár festménye megtalálható az oldalunkon is .
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább