„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Színes képeken a Nagy Háború

1

Fegyverrel pózoló "gyermekkatona", kislány lóháton, seregszemle a piactéren, munka a gyárban, bizakodó tekintetek, készülődés a frontra - arra a frontra, ahonnan sokan már nem térhettek haza. A Brit Birodalom az 1914-1918-as Nagy Háborúban csaknem 9 millió katonát mozgósított, közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió pedig megsebesült. Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából brit katonákról készült fotókat színeztek ki digitálisan és tettek közkinccsé.

2
Belga menekült a Kryn & Lahy gyárban (Letchworth Garden City, 1915)

3
A warwickshire-i ezred egyik zászlóalja Hitchin városának piacterén 1914 augusztusában

4
Gyermekfotó 1914 körül. Az ilyen felvételek igen gyakoriak voltak a háború kitörésének idején

5
Sebesült katonák csoportképe az egyik Hertfordshire megyei kórház lépcsőjénél

6
Kislány lóháton egy kanadai katona társaságában 1917 körül

7
A hertfordshire-i ezred tagjai 1914 júliusában

9
Az első Fegyverszünet napja (angolul: Armistice Day) Letchworth Garden City-ben 1920-ban. A Fegyverszünet napját - mint állami ünnepet - minden évben november 11-én tartják az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére

8
Egy testvérpár: Jack és Walter Satterwaite uniformisban pózol 1914 körül. Jack 1916-ban vesztette életét, míg Walter súlyosan megsérült a harcokban. 1962-ben hunyt el.

10
Jack Satterthwaite és szakasza Letchworth Garden City vasútállomásának peronján 1914-ben

Forrás: Múlt-kor 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább