„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A 2. világháborús szövetségesekre olvasta bűnüket Ferenc pápa

A katolikus egyház feje egy barcelonai napilapnak tett nyilatkozatában élesen bírálta a második világháborús szövetséges hatalmakat, amiért - bár tudtak a koncentrációs táborok létezéséről - mégsem bombázták az oda vezető vasútvonalakat, hogy ellehetetlenítsék, vagy legalábbis lelassíthassák a további mészárlást.

41366

 

Ferenc pápa megvédte XII. Piusz pápát, akit a kritikusok több évtizede azzal a váddal illetnek, hogy nem emelte fel a szavát a holokauszt ellen, nem gátolta meg a római zsidó közösség haláltáborokba hurcolását, és ezzel bizonyos fokig még hozzá is járult a rémtettekhez. "Nem akarom azt mondani, hogy XII. Pius nem követett el tévedéseket, de csalánkiütést kapok, amikor mindenki az egyházat és XII. Piust tartja felelősnek, és elfelejtik a nagyhatalmakat, amelyek pontosan ismerték a nácik vasútvonalait, mégsem bombázták ezeket" - nyilatkozta Ferenc pápa a barcelonai La Vanguardia című napilapnak.

"Pontosan ismerték a közép-európai vasúti hálózatot, amelyen a koncentrációs táborokba szállították a zsidókat. Fényképeik is voltak. Azonban nem bombázták őket. Miért?" - tette fel a kérdést. Elmondta, bízik abban, hogy az elkövetkező években nyilvánosságra hozzák a Hitler pápájának is gúnyolt XII. Piusz pontifikátusa alatt keletkezett levéltári anyagokat, amelyek majd megvilágítják, mi zajlott a színfalak mögött a Szentszékben. "Sok mindent hallunk szegény XII. Piuszról, azonban nem szabad elfelednünk, hogy ő tekinthető a zsidóság egyik legnagyobb védelmezőjének" - tette hozzá a Sky Newsnak.

Az 1939 és 1958 között regnáló XII. Piusz pápa római és egyéb olaszországi kolostorokban bújtatta el a náci hatóságok elől menekülő zsidókat, valamint a pápák Castel Gandolfói nyári lakosztályát is erre a célra használta fel, ahol 42 kisgyermeket rejtett el. "Nem akarom azt mondani, hogy Piusz semmi rosszat nem tett. Mindannyian követünk el hibákat, én is. Az ő szerepét az akkori idők és tények összefüggésében kell értelmeznünk" - tette hozzá.

A Szentszék már régóta igyekszik tisztázni XII. Pius szerepét, és azzal érvel, hogy a vészkorszak idején számos zsidónak (Németországban például 200 ezer zsidót menekülésében nyújtott segítő jobbot) a pápa utasítására az egyházi intézmények falain belül biztosítottak rejtekhelyet és oltalmat a nácik elől.

XII. Piusz boldoggá avatása évtizedek óta húzódik, két éve pedig katolikus tudósok egy csoportja levélben elérte XVI. Benedek pápánál, hogy ne is folytatódjon, amíg minden részletre fény nem derül a vitatott megítélésű katolikus egyházfő második világháborús szerepével kapcsolatban. Benedekre hatalmas össztűz zúdult, mikor az általa kiadott dekrétumban XII. Piuszról szólva „hősi erényekről” beszélt, közelebb hozva elődjét a szentséghez.

 

Forrás: Múlt-Kor.hu

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább