„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Háborús jóvátételt akarnak a görögök Németországtól

Második világháborús jóvátétel megfizetésére sürgette a görög államfő német kollégáját, a két ország kapcsolatának javítása érdekében Athénba látogató Joachim Gauckot csütörtökön, miközben a görög fővárosban dulakodás alakult ki a rendőrök és a megszorítások ellen tüntető szakszervezeti tagok között.

40688

Karolosz Papuliasz görög elnök a két államfő közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy Athén nem tett le a jóvátételről, és a kérdés rendezése érdekében mihamarabb tárgyalásokat akar kezdeni. Gauck ugyanakkor azt hangoztatta, hogy bár Németországot "erkölcsi tartozás" terheli a közel hét évtizeddel ezelőtt történtek miatt, az anyagi jóvátételt illetően "a jogi utak lezárultak". Ehelyett egy "jövőalap" felállítását helyezte kilátásba, amely a "megértés hídja" lehetne a két ország között, ennél többet azonban nem árult el a tervről.

Athén tavaly vetette fel újra, hogy jóvátételt követel Németországtól, amely a görög kormánytól a nemzetközi pénzügyi segítségért cserébe elvárt megszorító intézkedések hajthatatlan szószólója. Bár a kormány nem nevezett meg pontos összeget, sajtóhírek szerint egy belső jelentés 162 milliárd euróra - a görög államadósság nagyjából felére - becsülte a Görögországot megillető pénz mértékét. Németország 1960-ban 115 millió márkás jóvátételt fizetett Görögországnak, ezért Berlin álláspontja szerint a kérdést már rendezték. Ugyanakkor a görög kormány a korábban kifizetett összeget csupán a teljes jóvátétel első részletének tekinti.

A súlyos gazdasági válsággal és megszorításokkal küzdő Görögországban az elmúlt években jelentősen erősödött a németellenesség, és a sajtó gyakran von párhuzamot a náci Németország és a Görögországot most takarékosságra kényszerítő berlini vezetés között. Gauck háromnapos látogatása pont ezen ellenséges hangulat enyhítésére irányul, amelynek keretein belül pénteken meglátogatja majd egy világháborús náci tömeggyilkosság helyszínét és a helyi zsidó közösséget is.

Ugyanakkor látogatásával párhuzamosan a görög főváros központjában dulakodás tört ki a rendőrség és több száz szakszervezeti tüntető között, akik annak ellenére vonultak utcára, hogy reggel nyolc és este hét óra között biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyeztek demonstrációkat Athénban. A dulakodás azután alakult ki, hogy a tüntetők megpróbáltak áttörni egy rendőrkordonon, amit a pénzügyminisztérium közelében állítottak fel. A hatóságok könnygáz és gumibot bevetésével igyekeztek feloszlatni a tömeget.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább