„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megadóztatná Berlin az egykori belga kényszermunkások nyugdíját

Óriási felzúdulást váltott ki Berlin legutóbbi lépése, amelynek értelmében adó terhelheti a második világháború idején Németországba deportált, rabszolgamunkára fogott belgák nyugdíját. A német kormány egyelőre nem fűzött kommentárt a döntéshez.
 
A belga pénzügyminiszter, Didier Reynders ígéretet tett arra, hogy a végsőkig fog harcolni a szerinte „morálisan elfogadhatatlan” adótervezet ellen. A követelések az elmúlt hetekben érkeztek meg a háborús veteránok postafiókjaiba. „Sokkoló, hogy a nácik által dolgoztatott embereket megsarcolnák azért, amit egyszer már kifizettek” – mondta Reynders. A híradások szerint több tucat egykori munkatáboros érintett, nekik a nyugdíjaik vannak veszélyben.
 
 
Az időskori ellátásokért is felelős ombudsman, Tony Vandersteen szintén kikelt a német adószabályoknak a belga polgárokra nézve előnytelen módosulása miatt: „Óriási a felháborodás. Több tucat ember emelte fel a hangját, a túlélők és a leszármazottak egyaránt” – nyilatkozta. „Azt mondtam az embereknek, hogy személy szerint én keveset tehetek. Az egyetlen megoldás, ha az érintettek a német hatóságokkal veszik fel a kapcsolatot és megpróbálják elérni, hogy annulálják a döntést” – tette hozzá.
 
A lépés nem is jöhetett volna rosszabbkor. Németország szomszédjai és az eurózóna tagállamai sokszor vetik Berlin szemére, hogy megpróbálja a többiekre erőszakolni akaratát, de nem volt szerencsés Angela Merkel kancellár legutóbbi, David Cameron brit miniszterelnöknek intézett kijelentése sem (Europe spricht Deutsch, azaz Európa németül beszél), amely csak olajat öntött a tűzre.
 
 
A náci Harmadik Birodalom több mint 13 millió embert kényszerített rabszolgamunkára a világháború alatt, köztük 200 ezer belgát. A belgák rettenetes körülmények között dolgoztak, a Nordhausenbe hurcoltaknak a föld alatt, négy évig gyakorlatilag sötétben kellett gürcölniük, négyezren pedig a brémai Valentin bunkerben építették a tengeralattjárókat. A szövetségi kormány csak hat éve ismerte el felelősségét, ekkor kezdett kárpótlást és nyugdíjat folyósítani a túlélőknek.
 
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Németország minden, a határain kívül élő, a német államtól nyugdíjat kapó polgár juttatását megadózná, ez 17 százalékos adókulcsot jelent. Reynders felvette kapcsolatot német kollégájával, Wolfgang Schaeuble pénzügyminiszterrel, de a politikus még adós a törvény magyarázatával.
 
Forrás: Múlt-kor
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább