„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Meghalt az auschwitzi Sonderkommando egyik utolsó túlélője

 
Nyolcvanöt éves korában kedden meghalt Henryk Mandelbaum, az Auschwitz-Birkenau haláltáborban működő "Sonderkommando" egyik utolsó túlélője - jelentette be Piotr Cywinski, az auschwitzi múzeum igazgatója.
 
mandelbaum
Mandelbaum, egy olkuszi (Dél-Lengyelország) zsidó család gyermeke, a második világháború elején még el tudott rejtőzni a németek elől, és egészen 1944 áprilisáig bujkált. Miután elfogták és Auschwitzba vitték, a nácik egyenesen a gázkamrák kiürítését és a holttestek elégetését végző "Sonderkommandóba" sorozták be. Az egység kizárólag zsidó fiatalokból állt. Így lett ő is szemtanúja a tábor története legnagyobb tömeggyilkosságainak, amikor alig két hónap alatt 300 ezer magyar zsidót gázosítottak el.A "Sonderkommando" feladata volt az is, hogy megvizsgálja a halottak testnyílásait értékek után kutatva, ők törték ki az áldozatok még meglévő aranyfogait is. Amikor 1944-ben a krematóriumok már nem tudtak "lépést tartani" az elgázosítottakkal, az egység tagjainak két hatalmas gödröt kellett ásniuk, hogy abban égessék el a halottakat.
 
1944. október 7-én Mandelbaum is részt vett az auschwitzi rabok lázadásában, amit az SS hamar levert, és 451 foglyot azonnal kivégeztek. 1945 januárjában, még a tábor felszabadítása előtt elindított halálmenetből megszökött és egy tanyán rejtőzött három hétig, majd szemtanúnak jelentkezett a náci háborús bűnöket megállapító bizottságnál.

Auschwitz-Birkenauban 1940 és 1945 között 1,1 millió embert, köztük egymillió zsidót öltek meg. A "Sonderkommando" több száz tagja közül mindössze 70-en élték túl a háború végét. A múzeumigazgató szerint Henryk Mandelbaum volt az, aki legtöbbet tanúskodott az átélt borzalmakról. Lengyelországban telepedett le, de gyakran elutazott Németországba is, hogy tapasztalatairól beszéljen. Különösen fontosnak tartotta, hogy a fiatalok tudják, mi történt a haláltáborokban.

Mandelbaum egyike volt annak a 32 auschwitzi túlélőnek, akiket kiválasztottak 2006. június 26-án az egykori haláltáborba látogató XVI. Benedek pápával való találkozásra, és együtt imádkoztak a katolikus egyházfővel a tábor legrégibb részén, a Kivégzettek Falánál.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább