Az aacheni csata, 1944. október

Előzmények:
Az amerikaiak miután felszabadították Franciaországot, betörtek Németországba. Ugyan a Market Garden fedőnevű légideszant-hadművelet kudarcot vallott, de ettől függetlenül a német határt átlépték Triernél.

A város történelme:
A Frank Birodalom leghíresebb uralkodója, Nagy Károly itt született és itt is koronázták meg, majd a várost a birodalom fővárosává tette.

Amerika tervei:
Amerikának a város főképp morális szempontból volt fontos. Egyrészt hiszen dicső történelmi szerepe volt (főképp mivel Hitler a Harmadik Birodalmat a Frank Birodalomhoz hasonlította), másrészt ez lett volna az első nagyobb német város amit elfoglalnak a szövetségesek.

Németország tervei:
A város katonai parancsnoka, Von Schwerin úgy gondolta, hogy a város védhetetlen és amúgy se lenne jó, ha az itteni történelmi értékek megsérülnének (vagy elpusztulnának). Ezért elhatározta hogy feladja a várost. Amint Hitler ezt meghallotta, leváltotta. Helyére Gerhard Wilcket nevezte ki és a 7000 fős védőseregnek 5000 fős erősítést is küldött. Hitler a város bármi áron való megvédést követelte.

A csata:
A város közvetlen ostroma 1944. október 2-án kezdődött. Az amerikaiak lassan haladtak, mert a németek csökönyösen védekeztek. A küzdelem során olyan közelharcok is előfordultak, hogy a katonák látták az ellenség arcát, és a rajta tükröződő érzelmeket. A védőknek több nehéztüzérségi lövegük is volt, ezeket csak Shermanokkal vagy a légierő segítségével lehetett elpusztítani (Bazookákkal megrohamozni nagyon kockázatos, majdhogynem öngyilkosság volt).

A németek olyan jól védekeztek - igaz, hogy nagy veszteségek árán - hogy az ostrom egészen október 21-ig tartott. Ekkor az amerikaiak már Wilck bunkerét támadták, aki a megadás mellett döntött. Előbb felolvasott egy rövid szöveget, miszerint a megadás ellenére is hűséges marad Hitlerhez.

A veszteségek:

Amerika
Németország
5000 fő
12 000 fő


A következmények:
Az amerikaiak Franz Oppenhoffot nevezték ki Aachen új polgármesterévé. Azonban Franz-t egy Werwolf csoport nem sokkal ezután meggyilkolta.

Írta: Molnos Márton

A hónap képe
A hónap képe
Felhívás: A 25. órában vagyunk
A 25. órában vagyunk