„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1938 120 mm-es nehéz aknavető

m1938_120_mm

A 120 mm-es szovjet nehéz aknavetőt 1939 októberében állították szolgálatba. A fegyver a majdnem 16 kg tömegű aknagránáttal 5700 m távolságra tüzelhetett. Az aknavető tömege 280 kg volt, ami már csak igen korlátozott mértékben tette lehetővé emberi erővel történő mozgatását. Taligával és fogatoltan (villás rúddal) is szállítható volt. A típusból világháború folyamán több mint 46 000 darabot gyártottak le különféle hadiüzemekben. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a németek ennek az aknavetőnek a "koppintásával" tervezték meg 1941-ben a a saját nehéz aknavetőjüket, a 12 cm-es Granatwerfer 42-t.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 120 mm

  • Tömeg: 280 kg

  • Lövedék súlya: 15,9 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Maximális lőtávolság: 5700 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 272 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 10-12 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább