„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Iljusin Il-10 harckocsi-elhárító

Alacsonytámadó és harckocsi-elhárító repülőgép. Bár az Il-2 "Sturmovik" sikeres és megbízható repülőgép volt, a szovjet hadvezetés a 1942-ben még jobb teljesítményű, földi célokat támadó és harckocsi-elhárító repülőgépet akart terveztetni. Számos Iljusin-terv közül végül az Il-10 győzött. Az új típus külső méretei valamivel kisebbek, lényegesen erősebb a páncélzata és a motorja, amitől jelentősen javult a vezethetősége. Az 1944 novemberétől gyártott Il-10-esek teljesen kiszorították az Il-2-eseket a gyártósorokról. A típust 1945 februárjában állították szolgálatba, és a második világháború végéig mintegy 3500 gép készült belőle. A háború után még évekig a szocialista országok légierőinek egyik meghatározó típusa volt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 11,12 m

  • Magasság: 3,46 m

  • Fesztávolság: 13,44 m

  • Hatótáv: 800 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 7300 m

  • Szerkezeti tömeg: 4680 kg (felszálló tömeg: 6535 kg)

  • Csúcssebesség: 551 km/h

  • Fegyverzet: 2 db 37 mm-es, mereven beépített gépágyú meg két 7,62 mm-es, mereven beépített géppuska (vagy négy 23 mm-es, mereven beépített gépágyú) a szárnyban, egy 20 mm-es, forgatható gépágyú a hátsó pilótaülésben és 1000 kg-os bomba- vagy rakéta-teher zárt bombaszekrényben és külső megerősített pontokon

  • Motor: 2000 LE-s Mikulin AM-42, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább